U Banjaluci nema novooboljelih od virusa korona, 127 osoba pod nadzorom

Srna
U Banjaluci nema novooboljelih od virusa korona, 127 osoba pod nadzorom

Banjaluka - Epidemiološka situacija u Banjaluci se nije pogoršavala u protekla 24 časa, te nema novooboljelih od virusa korona, rekao je večeras gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić nakon sjednice gradskog Štaba za vanredne situacije.


Radojičić je naveo da u Banjaluci i dalje ima dva lica zaražena virusom korona, te da su oni pušteni na kućno liječenje, nakon što je ustanovljeno da je njihovo zdravstveno stanje stabilno.

"Dom zdravlja funkcioniše u punom kapacitetu i pruža primarnu zdravstvenu zaštitu svim oboljelim", rekao je Radojičić novinarima.

On je naveo da je Štab informisan o mjerama Vlade Republike Srpske koje su danas donesene povodom preventive od širenja virusa korona, te da će Gradska uprava, javne ustanove i preduzeća sprovoditi ove mjere u skladu sa nadležnostima.

"Ovo su preventivne mjere jer su procjene da su naredne dvije do tri sedmice kritične za lokalno širenje ovog virusa", rekao je Radojičić.

On je naveo da su te mjere da od sutra do 30. marta neće raditi osnovne i srednje škole, kao i fakulteti, dok će vrtići raditi normalno, uz pojačan nadzor.

"Zabranjena su sva javna okupljanja, te se otkazuju koncerti, školska takmičenja, priredbe, manifestacije, izložbe i slično", rekao je Radojičić.

On je napomenuo da sportska takmičenja nisu zabranjena, ali da će se održavati bez prisustva publike.

Direktor Doma zdravlja Banjaluka Nevena Todorović rekla je da su iz ove zdravstvene ustanove u protekla 24 časa dva pacijenta pod sumnjom na virus korona transportovana na Univerzitetski klinički centar Srpske.

"Trenutno je pod zdravstvenim nadzorom na teritoriji Banjaluke 127 pacijenata, dok je za 54 pacijenta istekao period nadzora", rekla je Todorovićeva.

Ona je dodala da se u kućnoj izolaciji nalazi 50 lica, a u protekla 24 časa u Domu zdravlja Banjaluka pregledana su 63 pacijenta sa simtomima sličnim gripu i 471 pacijent sa akutnim respiratornim tegobama.

"Obustavićemo sve godišnje odmore zdravstvenih radnika, te ćemo svo drugo osoblje dati na raspolaganje službama sa velikim prilivom pacijenata, a to su Služba porodične medicine, pedijatrija i Služba hitne pomoći i Higijensko-epidemiološka služba", rekla je Todorovićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana