U Banjaluci izložene rukotvorine s motivima Zmijanjskog veza

Anadolija
U Banjaluci izložene rukotvorine s motivima Zmijanjskog veza

BANjALUKA - Povodom 56. Kočićevog zbora, u holu banjalučke Gradske uprave postavljena je izložba različitih rukotvorina s motivima Zmijanjskog veza.

.Inspirisane očuvanjem tradicije, članice Udruženja kreativaca "Draganasgarden" ukrasile su motivima Zmijanjskog veza odjevne predmete, nakit, ukrasne predmete za dom, medenjake i kolače.

"Velika nam je čast što je naše Udruženje dobilo priliku da izloži svoje radove u Gradskoj upravi. Naše vezilje Ljiljana Praštalo, Tatjana Stojić, Danijela Mitrašinović, Vesna Jovičić, Snježana Lončar i Sanja Bajić ulažu svakodnevni trud da plavim nitima na bijelom platnu očuvaju tradiciju Zmijanjskog veza", izjavila je Dragana Pranjić, predsjednica Udruženja "Draganasgarden".

Kako navode iz Gradske uprave Banjaluke Sanja Bajić, vezilja i autorka kolekcije nakita "Tragovi", uspjela je da kroz savršen spoj tradicionalnog i modernog, izradi prekrasne modne dodatke.

Izloženi su i jastuci na kojima je slikarka Sanja Urošević oslikala motive Zmijanjskog veza, kao i medenjaci i kolači koje je izradila Senka Tomić s istim motivom. Osim u holu Gradske uprave, članice ovog udruženja, svoje rukotvorine izložiće na sajmu u Parku "Petar Kočić" te na Kočićevom ognjištu.

Zmijanjski vez prvi je element iz BiH koji je krajem 2014. godine upisan na UNESCO-vu listu nematerijalnog kulturnog naslijeđa čovječanstva. Otvaranje 56. Kočićevog zbora predviđeno je za večeras u 20 časova u Parku "Petar Kočić" u Banjaluci, a ova manifestacija će trajati do 29. avgusta.

Kada je u pitanju program predviđena je promocija do sada nepoznate Kočićeve pripovijetke "Đe je mama?" priređivača Zorana Pejašinovića u izdanju Narodne i univerzitetske biblioteke Republike Srpske, radionica veza za djecu i odrasle s veziljom Sanjom Bajić, večeri satire i drame, dodjele nagrada "Zmijanjče" i "Kočićeve nagrade".

Predviđen je i poseban kulturno-umjetnički program na Kočićevom ognjištu u Stričićima. U ovom selu sljedećeg vikenda biće organizovane borbe bikova, kao i nadmetanja u narodnim igrama i vještinama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana