U Banjaluci danas služen parastos žrtvama Nato agresije

Srna
Foto: srna

BANjALUKA - U Sabornom hramu Hrista Spasitelja u Banjaluci danas je služen parastos žrtvama NATO agresije na Saveznu Republiku Jugoslaviju /SRJ/, koja je počela na današnji dan 1999.godine.

Molitveno sjećanje organizovali su Uprava hrama i Srpsko sabranje "Baštionik", a prethodila šetnja od Trga Krajine do hrama u kojoj su učesnici nosili transparent na kojem je pisalo "Mi pamtimo 24. mart 1999.". Predrag Adamović iz "Baštionika" rekao je novinarima da su i ove godine organizovali molitveno sjećanje na postradale u NATO agresiji, ali i za sve koji treću deceniju stradaju od posljedica bombi sa osiromašenim uranijumom.

On je istakao da ne smije da se zaboravi ni egzodus Srba iz Republike Srpske Krajine, kao ni pogrom Srba sa Kosova i Metohije niti njihovo današnje stradanje za šta su direktno i indirektno uzročnici i krivci članice NATO-a. "Treba da pamtimo i to pamćenje da prenesemo na buduća pokoljenja, ne da bi se naša djeca nekome svetila ili nekoga mrzila. Treba da pamtimo kako bi našoj djeci olakšali da pronađu stranu dobra u budućem vremenu, da se okrenu ka dobru i da se ne dozvoli da se ikada više ponovi stradanje", rekao je Adamović.

Parastosu je prisustvovao veliki broj vjernika, odbornici u Skupštini grada, gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković. U znak sjećanja na NATO bombardovanje od prije 23 godine večeras će u 19.55 časova, kada je agresija počela, biti isključena svjetla na Gradskoj upravi i Banskom dvoru, a oglasiće se i sirene. NATO agresija počela je 24. marta 1999. godine i trajala je 78 dana.

Tokom agresije, korištena su ubojita sredstva zabranjena međunarodnim konvencijama, uključujući kasetne bombe i granate punjene osiromašenim uranijumom. U velikim civilnim razaranjima ubijeno je nekoliko hiljada ljudi, a više od 6.000 zadobilo je ozbiljne povrede, koje su u velikom broju izazvale trajni invaliditet.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana