U amfiteatru manastira Gomionica održana projekcija filma „Svjedok“ Denisa Bojića

GS
U amfiteatru manastira Gomionica održana projekcija filma „Svjedok“ Denisa Bojića

BANjALUKA - Projekcija filma „Svjedok“ režisera Denisa Bojića, rađenog u produkciji Radio televizije Republike Srpske održana je u novoizgrađenom amfiteatru u manastiru Gomionica.

"Svjedok"  je epska priča o stradanju srpskog naroda krajem 20. vijeka i radu prof. dr Zorana Stankovića.

Film "Svjedok" prvobitno je zamišljen i baziran na dokumentaciji i svjedočanstvima specijaliste sudske medicine iz Beograda prof. dr Zorana Stankovića koja se tiču stradanja srpskog naroda tokom ratnih dešavanja devedesetih godina na prostoru zemalja bivše Jugoslavije.

Nažalost, prof. dr Zoran Stanković je preminuo neposredno pred početak snimanja filma.

Nakon njegove smrti film mijenja svoju formu, ali ne i suštinu. Ogoljenu i surovu istinu o stradanju Srba prikazanu kroz ratni put i istorijski portret prof. dr Stankovića.

Po riječima režisera, ovaj film predstavlja svojevrsnu kolektivnu ispovijest srpskog naroda o njegovom stradanju, te istovremeno priču o čovjeku koji se igrom sudbine našao u vihoru ratnih dešavanja, čovjeku koji je radeći časno svoj posao, na sebe i kroz sebe preuzeo svjedočanstvo o užasima rata.

Radeći na više od 50 masovnih grobnica širom bivše zemlje i obdukciju više od 7.500 stradalih žrtava, prof. dr Zoran Stanković jedina je osoba koja je na ovakav način svjedočila o razmjerama stradanja srpskog naroda.

Uz brojne sugrađane, projekciji u Gomionici prisustvovao je i gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković koji je poručio da ne smijemo dozvoliti da sjećanja blijede, jer ako zaboravljamo istoriju, zaboravljamo i sebe.

-Upravo zbog toga naš reditelj Denis Bojić i Fondacija „Vizuelni arhiv srpskog stradanja“ putem filma čuvaju od zaborava sjećanja i našu istoriju. Denis je heroj našeg vremena, a njegovi filmovi, „Djeca“, „Lica lafore“ i danas film “Svjedok”, predstavljaju pravi nacionalni interes. Ovi filmovi nisu samo priče o pojedincima, već priče o nama i našem narodu. Kako kaže naš Denis, film “Svjedok”, koji smo večeras gledali, je iskren pokušaj da se spasu ostaci jednog vremena i tragedije jednog naroda. Zato je važno da što više ljudi vidi ove filmove i svjedočenja – kazao je gradonačelnik.

Ovom prilikom izrazio je i zadovoljstvo time što je amfiteatar bio pun, bilo da slavimo sadašnjost ili odajemo počast prošlosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana