Turističke ljepote grada nedovoljno iskorišćene

Aleksandra Todorović
Turističke ljepote grada nedovoljno iskorišćene

BANjALUKA - Odbornici u Skupštini grada danas su nastavili raspravu o izvještajima o poslovanju gradskih preduzeća i ustanova za 2020. godinu, između ostalog Javne ustanove Turistička organizacija Banjaluke (TOBL), kao i o programu i aktivnostima rada ove organizacije za 2021. godinu.

Većina odbornika usaglasila se da su turistički potencijali grada nedovoljno iskorišćeni, sa posebnim akcentom na Turističko-rekreativni kompleks "Manjača".

Šef Kluba odbornika SNSD-a Dragoslav Topić rekao je da su resursi na Manjači nedovoljno iskorišćeni.

- Slabo se radi na promociji turizma na Manjači, jer je jezero bilo jedno od najposjećenijih mjesta u periodu pandemije. Postoji mnogo prirodnih ljepota koje mogu privući turiste. Treba da se fokusiramo na turističke aktivnosti kao što su obilazak "Banjalučke pivare", promocija privatnih subjekata, kao i potencijale kanjona Tijesno, jer može biti interesantan planinarima i penjačkim klubovima - kazao je Topić.

Direktor Centra za razvoj poljoprivrede i sela Draško Ilić potvrdio je da se radi o ozbiljnom resursu na Manjači koji ima sve mogućnosti da privuče domaće i strane turiste.

- Zona je perspektivna i za turizam i za zapošljavanje u oblasti privrede. Ono što nudi Turističko-rekreativni kompleks "Manjača" moguće je dodatno urediti. Već smo napravili projekat za izgradnju koncertne bine. U planu je izgradnja raznih objekata i uređenje saobraćajnice. Moramo iskoristiti prirodni potencijal, a sa 150.000 KM napravili smo čudo. Svi ljubitelji adrenalinskih sportova ne moraju da idu u Pulu, jer iste uslove imaju i na Manjači - istakao je Ilić.

Odbornik PDP-a Ivan Begić kazao je da bi prirodne ljepote Manjače trebalo da budu prioritet.

- Novac koji se ulaže u marketnig i reklamiranje ponude na Manjači nije usmjeren na adekvatan način. Nedovoljna je promocija gastro ponude, a stručni kadar nije dovoljno edukovan - naglasio je Begić.

Direktor TOBL-a Irena Radojević kazala je da je turizam grana privrede koja je u 2020. godini pretrpjela najveći udar.

- Ostvarili smo 122.000 KM prihoda od povrata boravišne takse, što je mnogo manje nego ranijih godina, međutim povećanjem boravišne takse na 2,5 KM donijeli bismo novac u gradsku kasu - kazala je Radojevićeva.

Gradonačelnik Draško Stanivuković kazao je da nije zadovoljan radom TOBL-a, te da su mogli ostvariti bolje rezultate.

Reklame

Odbornik SNSD-a Marinko Umićević kazao je da se treba obratiti pažnja na reklame na javnoj uličnoj rasvjeti koje ne služe svrsi.

- Reklame su devastirane, stoje tu više od 15 godina, reklamiraju neka preduzeća koja više i ne postoje. Treba da budu poskidana ili adekvatno iskorišćena. Ovo je način na koji grad može dodatno profitirati i njegovo uređene bilo bi pogodno za reklamiranje privatnih subjekata i za razvoj turizma - kazao je Umićević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana