Trulo drveće prijetnja za prolaznike

Nevena Bunić
Trulo drveće prijetnja za prolaznike

Banjaluka - Ogromno stablo kestena, koje je u nedjelju palo na ulicu u naselju Nova varoš, juče je uklonjeno, ali opasnost za prolaznike predstavlja drugo drveće sa trulim korijenom.

Iako je riječ o veoma prometnoj ulici Jovana Dučića, na sreću tragedija je izbjegnuta, a u Odjeljenju za komunalne poslove ističu da najvjerovatnije uzrok pada stabla trulež korijenja. Pad drveta uspaničio je građane, posebno one čiji mališani svakodnevno prolaze ovom alejom idući u školu.

- Srećom da u tom trenutku nije bilo prolaznika i da je bio neradni dan, jer su u blizini smješteni stambeni i ugostiteljski objekti, ali i tržni centar. Stručnjaci hitno treba da ispitaju u kakvom su stanju ostala stabla i da se opasna posijeku - rekla je Marija R. koja živi u ovoj ulici.

Međutim, prema Studiji analize zdravstvenog stanja, koju su uradili preduzeća "Šuma plan" i Institut za građevinarstvo 2016. godine, u 13 ulica na području grada, najveći broj drveća u ulici Jovana Dučića spada u kategoriju potpuno zdravih stabala i stabala sa manjim oštećenjima. Prema ovoj studiji, 11,8 procenata drvoreda nije dobilo pozitivnu ocjenu, njih 7,6 ocijenjeno je kao loše, a 4,2 kao vrlo loše.

- Opšta ocjena stanja drvoreda je dobra. Njih 88,7 odsto spada u drveća u zdravom stanju. Ostala stabla, njih 7,6 odsto je ocijenjeno kao loše, dok je 4,2 odsto u kategoriji vrlo loših i stabala u odumiranju. Generalno gledano, u lošu i veoma lošu kategoriju su svrstani stabla kestena i negundovca - rekli su u Odjeljenju.

Ističu da je starosna struktura drveća u ovoj ulici veoma dobra i da u potpunosti zadovoljava sanitarno-higijensku i estetsku funkciju.

- Procijenjena prosječna starost stabala je 40 godina. U ovoj strukturi najveći broj drveća 47,32 odsto je u kategoriji mladih, odnosno do 20 godina staro, dok je 23,28 odsto u kategoriji zrelih ili prezrelih. Drvored je podmlađen, međutim, problem je prisustvo određenog broja monumentalih stabala kestena koja su dostigla svoj fiziološki maksimum - kazali su u Odjeljenju.

Objasnili su da su drvoredi najosjetljivija i najugroženija kategorija javnog zelenila i da starost drveta ne određuje i zdravstveno stanje stabla.

- Svako drvo je posebno i ima svoj zdravstveni karton, kao i čovjek. Među mladim drvećem može biti stablo koje će imati životni vijek dvije godine, dok među starima može biti i onih koji će biti u dobrom stanju narednih 20 godina - pojasnili su u Odjeljenju za komunalne poslove.

Stručnjaci ističu da se stanje drveta utvrđuje na osnovu gustine koja se mjeri senzorima.

Ocjena

Stablo koje je palo juče u Studiji analize je dobilo ocjenu vitalnosti četiri te da ne predstavlja bez opasnost.

- Studijom je sugerisano da stablo bude zadržano u drvoredu takvo kakvo jeste dakle, da se ne orezuje - naveli su u Odjeljenju za komunalne poslove.

U toku je realizacija druge faze Studije analize zdravstvenog stanja drvoreda.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana