Troškovi koče promjenu naziva banjalučkih ulica po imenima boraca VRS

Aleksandar Stojanović
Troškovi koče promjenu naziva banjalučkih ulica po imenima boraca VRS

Banjaluka - Inicijativa Gradskog odbora Ujedinjene Srpske da jedna ulica u gradu ponese ime nedavno preminulog doktora Miodraga Lazića nedavno je upućena Gradskoj upravi, a na spisku za ulicu sa svojim imenom u Banjaluci čeka još nekoliko velikana poput generala VRS Momira Talića, Manojla Milovanovića i Novice Simića.

Da li će određena ličnost dobiti ulicu, zavisi od mnogo činilaca, od značaja njegovih zasluga, pa do praktičnih i ekonomskih razloga.

- Praksa je da prednost imaju nove, još bezimene ulice u gradu, jer izmjene postojećih naziva imaju za posljedicu troškove. Stanovnici u tom slučaju moraju promijeniti lična dokumenta ili napraviti anekse postojećih ugovora. Grad, pored toga, mora izvršiti i novu numerizaciju, što je takođe trošak - kazali su iz Odjeljenja za komunalne poslove.

Kako su istakli, o inicijativama odlučuje Komisija za pripremu prijedloga naziva naselja, trgova i ulica koja, ako su ispunjeni svi uslovi, tu inicijativu dalje prosljeđuje Skupštini grada.

- Iako nekada djeluje da je taj posao jednostavan i postoji interesovanje javnosti, neophodno je studiozno razmotriti prijedloge i sve okolnosti uzeti u obzir - kazali su iz odjeljenja.

Predsjednik GO Ujedinjene Srpske Milan Petković za “Glas Srpske” kazao je da u zahtjevu nisu tražili konkretnu ulicu koja će biti nazvana po doktoru Laziću, ali da se nadaju da će ulica biti dostojna takvog humaniste.

- Radom, djelom i humanošću dr Lazić je zaslužio da mu se najveći grad u Srpskoj oduži na takav način. On je junak našeg doba kojeg ne smijemo nikad zaboraviti - kazao je Petković.

Predsjednik Predsjedništva Boračke organizacije Republike Srpske Goran Rogić kaže da je gradska Boračka organizacija u više navrata predavala inicijative da banjalučke ulice dobiju nazive po istaknutim ličnostima iz prethodnog Odbrambeno-otadžbinskog rata.

- Neke inicijative su usvojene, a najčešće su ulicu dobijali pripadnici VRS u svojim naseljima ili u novim ulicama. Pokrenuli smo inicijativu da Tuzlanska ulica na Starčevici ponese ime generala VRS Novice Simića. Kako je riječ o velikoj ulici, troškovi promjene imena bili bi veliki, pa je ponuđeno alternativno rješenje, jedna manja ulica, kojom nismo bili zadovoljni - istakao je Rogić. Dodao je da je BORS ranije predlagao da i generali Momir Talić i Manojlo Milovanović dobiju veću ulicu, ali da su, za sada, ti prijedlozi, još na čekanju.

Nova Varoš

U Novoj varoši je osvanuo mural u čast nedavno preminulog Miodraga Lazića, ljekara niškog Kliničkog centra, koji je spasio nebrojano mnogo života tokom rata devedesetih godina prošlog vijeka. Banjaluka se tako pridružila brojnim gradovima Srbije i Srpske u kojima je odata počast ratnom hirurgu. Mural prikazuje doktorov lik, grb Vojske Republike Srpske, a na trobojci je ispisano “Dr Miodrag Lazić srpski heroj”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana