Trnovit put do usvojenja djeteta

Katarina Šaponja
Trnovit put do usvojenja djeteta

BANjALUKA - Porodični dom pun topline i ljubavi nedostižna je želja mnogih mališana koji odrastaju bez roditeljskog staranja. Nažalost, nijedno dijete nije usvojeno od početka ove godine, što dodatno potvrđuje komplikovanost ove procedure.

Oni koji bi svim srcem željeli ovoj djeci da nadoknade bar dio majčinske i očinske ljubavi, najčešće očekuje dugotrajna borba i niz prepreka, zbog čega je sve manje zahtjeva za usvajanje. 

To potvrđuju i podaci Centra za socijalni rad prema kojima je do avgusta ove godine podneseno ukupno devet zahtjeva za usvojenje.

- Za prošlu godinu taj broj je iznosio 27, dok je u pretprošloj godini bilo 30 zahtjeva - istakli su iz Centra za socijalni rad. 

Dodali su da su prošle godine usvojena dva djeteta, dok podaci za pretprošlu godinu govore da je samo jedno dijete dobilo novu porodicu.

Kako kažu, osoba koja želi da usvoji dijete podnosi zahtjev Organu starateljstva, a on na osnovu priloženih dokaza utvrđuje da li su ispunjeni uslovi za zasnivanje usvojenja propisani zakonom.

- Usvojilac mora biti državljanin Republike Srpske, ali može biti i strani državljanin ukoliko za to postoje opravdani razlozi - rekli su iz Centra.

Prema njihovim riječima, proces zavisi od više faktora i ne može se tačno precizirati koliko će trajati.

- Može se usvojiti dijete koje nema žive roditelje, čiji roditelji nisu poznati ili je nepoznato njihovo boravište najmanje godinu dana i čiji su roditelji pristali da njihovo dijete bude usvojeno - pojasnili su iz ove ustanove.

Dodaju kako postoji nepotpuno i potpuno usvojenje. Nepotpuno podrazumijeva da se može usvojiti maloljetno dijete, ali se ne može usvojiti maloljetnik koji je stekao potpunu poslovnu sposobnost u skladu sa odredbama zakona.

- Za zasnivanje nepotpunog usvojenja nije potreban pristanak roditelja djeteta kome je oduzeto roditeljsko pravo i kome je oduzeta poslovna sposobnost - rekli su iz centra i dodali kako dijete mogu nepotpuno usvojiti bračni supružnici zajednički, jedan bračni supružnik uz pristanak drugog, kao i maćeha ili očuh djeteta koje se usvaja. 

S druge strane ističu, kako se potpuno može usvojiti samo dijete uzrasta do deset godina starosti, koje nema žive roditelje ili su mu roditelji nepoznati, odnosno koji su dijete napustili, a više od jedne godine ne zna im se mjesto boravka. 

- Potpunim usvojenjem prestaju sva prava i dužnosti između usvojenika i njegovih krvnih srodnika, osim kada dijete usvoji maćeha ili očuh, odnosno vanbračni partner roditelja djeteta koje se usvaja - naveli su iz Centra za socijalni rad.

PROCEDURE

Direktorica Centra za socijalni rad Irena Joldžić, ranije je istakla kako je razlog zbog čega ovaj proces dugo traje jeste to što dijete ne može biti dato na usvajanje dok god saglasnost za to ne potpiše biološki roditelj. 

- To je ono što sve nas koči, dok u Domu za nezbrinutu djecu imamo mališane koji tu budu od treće godine do završetka školovanja, jer njihovi roditelji iz nekog razloga ne žele da daju saglasnost za usvojenje, a ono je nemoguće bez njihovog potpisa - objasnila je Joldžićeva, dodajući da je to potrebno mijenjati jer roditelji nekad iz inata neće da potpišu saglasnost za usvajanje i kažu: “Baš me briga, neka bude u domu, ali ne dam da ga usvoje”, uz niz prava na koja se pozivaju. 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana