Trkači stižu na plato Manjače

Katarina Šaponja
Trkači stižu na plato Manjače

Ljubitelji prirodnih ljepota, sporta i tradicije imaće priliku da se pridruže petom Zmijanjskom maratonu, koji će u nedjelju, 8. septembra na planinskom platou Manjače organizovati Atletski klub “Alfa trail”.

Grad Banjaluka podržava ovaj događaj, a kako navode cilj im je da preraste u veliki festival koji će okupljati sve generacije i slaviti ljepotu našeg kraja.

Gradski menadžer Bojan Kresojević kazao je da grad podržava ovaj događaj, jer promoviše sportski duh, kulturu i nasljeđe našeg naroda i grada i turističku aktivnost na Manjači.

- Ovo je izvrsna prilika da svi oni koji žive u Banjaluci i uživaju u rekreaciji dođu i učestvuju u ovoj trci, ne samo sa takmičarskim ciljem nego da uživamo u ljepotama Manjače i aktivnostima koje svima nama daju energiju da savladamo sve buduće izazove - rekao je Kresojević.

Kako ističe, on će zajedno sa gradonačelnikom Draškom Stanivukovićem uzeti učešće i na simboličan način pružiti podršku i organizatoru, ali i da pokažu odgovornost prema onima koji žive u ovog gradu i promovišući kvalitetne stvari za život svakog pojedinca.

- Ovaj i drugi brojni događaji svakako doprinose da se poveća i broj gostiju u našem gradu. Za prvih osam mjeseci imamo rast prihoda od boravišne takse u odnosu na 2019. godinu, period prije korone, za pedeset odsto. To su sve rezultati aktivnosti i ulaganja grada na unapređenju turističke ponude - naveo je Kresojević.

Predsjednica Udruženja “Kozara Ultra Trail” Nevena Stojaković, istakla je da je ovaj događaj, koji je kroz godine postao mnogo više od obične sportske manifestacije, sada simbol zajedništva, tradicije i ljubavi prema prirodi.

- Posebno smo ponosni što ove godine već imamo preko 150 prijavljenih trkača i izuzetno smo zadovoljni odzivom. Naš maraton je postao događaj koji okuplja učesnike iz cijele regije. Tradicionalno nam dolaze trkači iz Srbije, Hrvatske, Slovenije, Republike Srpske i Federacije BiH, što dodatno potvrđuje da Zmijanjski maraton postaje prepoznatljiv na širem prostoru Balkana - rekla je Stojakovićeva.

Dodaje da će ove godine učesnici biti i djeca iz vrtića, učenici iz banjalučke Gimnazije, kao i brojne aktivne porodice koje će svojim učešćem obogatiti ovaj događaj. Prijave za Zmijanjski maraton su otvorene do samog dana trke, a cijena startnine je 50 maraka.

Kada je riječ o programu, ističu organizatori, okupljanje učesnika za obje trke predviđeno je 8. septembra od osam do 9.30 časova ispred Osnovne škole “Petar Kočić” u Stričićima, dok će start maratona biti u deset časova.

Dodatne aktivnosti

Nevena Stojaković ističe kako su pored sporta za najmlađe  učesnike pripremili edukativne radionice sa posebnim iznenađenjima.

- Ove godine, u okviru maratona, organizujemo i Ekspo sajam, gdje ćemo imati priliku da predstavimo domaće proizvođače. Njihov doprinos je neprocjenjiv jer želimo podržati male proizvođače i oživjeti našu lokalnu privredu - navela je ona i pozvala sve porodice, ljubitelje prirode, mlade i kompanije da se pridruže maratonu na Manjači.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana