Tri tima arhitekata uređuju grad 21. vijeka

Aleksandar Stojanović
Tri tima arhitekata uređuju grad 21. vijeka

BANjALUKA - Tri tima beogradskih arhitekata ravnopravni su pobjednici međunarodnog arhitektonskog konkursa za izgled buduće pješačke zone u gradskoj jezgri, na potezu od stare autobuske stanice do zgrade “Puteva RS”.

Kako je objelodanio gradonačelnik Igor Radojičić, radovi ova tri tima podijelili su drugu nagradu na konkursu pošto, po propozicijama konkursa, može biti samo jedan prvonagrađeni.

- Komisija je odlučila da konačno rješenje treba da bude kompilacija najboljih radova i ideja. Na konkurs je pristiglo 12 radova iz cijelog svijeta. Dodijeljena su dva nenovčana priznanja timovima iz Srbije i Irske, a otkupljen je i rad kineskih arhitekata.

Srećni smo što smo ovim izborom postali subjekti jedne velike urbane transformacije i nastajanja Banjaluke 21. vijeka - rekao je Radojičić.

Najavio je i da će uslijediti revizija regulacionog plana centralnog gradskog područja pošto su konkursom dobijena neka nova rješenja koja su različita u odnosu na postojeći regulacioni plan.

Gradski arhitekta Ivan Rašković kazao je da će najveću transformaciju doživjeti prostor stare autobuske stanice koji će od parkinga biti transformisan u muzejski trg.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana