Tri škole alternativa OŠ Branko Radičević

Vesna Popović
Tri škole alternativa OŠ Branko Radičević

Banjaluka - Nastavu u prenatrpanoj Osnovnoj školi "Branko Radičević" na Starčevici pohađa 1.600 učenika tako da će roditeljima koji su na graničnim upisnim područjima biti ponuđeno da djecu upisuju u osnovne škole "Petar Petrović Njegoš" i "Dositej Obradović" u Obilićevu te "Stanko Rakita" u Vrbanji. Tako bi došlo do rasterećenja obrazovne ustanove na Starčevici.

Ovo je na nedavno održanom sastanku predstavnika Gradske uprave, Ministarstva prosvjete i direktora pomenute četiri škole predstavljeno kao alternativa za rješavanje dugogodišnjeg problema OŠ "Branko Radičević". Naime, nastavu u školi na Starčevici pohađaju djeca sa područja Ade, Rebrovca, Veselog brijega, Ponira, Starčevice i Obilićeva.

Direktor OŠ "Branko Radičević" Darija Mićić je rekla da je za septembar upisano 250 prvačića, što je devet odjeljenja.

- Više ne možemo primiti nijednog učenika. Usmjeravanje roditelja da u neku od okolnih škola upišu svoje dijete je jedino rješenje kako bismo mi mogli organizovati koliko-toliko normalno odvijanje nastave. Biće to teško, jer kada tako nešto roditeljima ponudite, svi će reći: "Gdje to piše?". Opet će biti međusmjene - naglasila je Mićićeva.

Direktor OŠ "Stanko Rakita" Milenko Dujaković istakao je da bi roditelji čija djeca inače pripadaju upisnom području škole "Branko Radičević" trebalo da se usmjere u obližnje škole.

- Imamo 500 i prostora za još 200 đaka - kazao je Dujaković.

Direktor OŠ "Dositej Obradović" Dragan Kovačević je rekao da je za iduću školsku godinu upisan 71 prvačić.

- Trenutno nastavu pohađa 500 učenika, a postoje uslovi za još 300 dodatnih. Promjena upisnih područja je jedno od rješenja, ali da odluku o tome ne mogu donijeti direktori škola - kazao je Kovačević.

U Odjeljenju za društvene djelatnosti su rekli da se traži rješenje za smanjenje opterećenja OŠ "Branko Radičević".

- Djeca koja inače pripadaju upisnom području škole na Starčevici moći će da budu upisana u druge škole bez posebnog odobrenja resornog ministarstva - rekli su u ovom odjeljenju.

U Ministarstvu prosvjete i kulture RS su potvrdili da je razgovarano o upisu prvačića i o mogućnosti za izmjenu upisnih područja u gradu.

- Škole imaju upisno područje koje utvrđuje ministar, na prijedlog jedinice lokalne samouprave i to se mora poštovati - rekli su u Ministarstvu.

Čeka se zakon

U gradskom Odjeljenju za društvene djelatnosti kazali su da u idućoj školskoj godini neće doći do promjene upisnih područja na teritoriji grada.

- Čekamo novi Zakon o osnovnom obrazovanju koji će propisati pomjeranje upisnih područja. Te promjene mogu biti tek u školskoj 2017/2018. godini - kazali su u ovom odjeljenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana