Trg ili park od Hrama do ulice Vase Pelagića

Vesna Popović
Trg ili park od Hrama do ulice Vase Pelagića

Banjaluka - Centralno spomen-obilježje palim borcima Odbrambeno-otadžbinskog rata i fontana kao simbol rijeke Vrbas nedaleko od spomenika Banu Milosavljeviću samo su dio idejnog rješenja mogućeg izgleda užeg centra grada na prostoru od Hrama Hrista Spasitelja do ulice Vase Pelagića.

Projekat koji je uradilo Odjeljenje za prostorno uređenje predstavljen je gradonačelniku Igoru Radojičiću i načelnicima odjeljenja na savjetovanju u Banji Vrućici.

- Predložili smo da centralni dio izgleda kao trg, ali nije isključeno da bi mogao izgledati i kao park. Gradonačelnik smatra da bi to područje trebalo više da izgleda parkovski, ali Odjeljenje je predložilo da izgleda kao trg - kazao je v.d. načelnika Odjeljenja Slobodan Stanarević.

Naveo je da su trgovi svjedoci vremena u kojem se prave pa je u idejnom rješenju planirana i moderna arhitektura.

- Centralna figura trebalo bi da bude statua Bana Milosavljevića. Ispod nje, bliže hotelu "Talija" bila bi fontana kao simbol rijeke Vrbas. Parking koji je sada tu bio bi ukinut - precizirao je Stanarević.

Prema njegovim riječima, na mjestu gdje je započeta izgradnja "Siti mola" bio bi centralni spomenik palim borcima.

- Taj prostor bi bio uokviren poslovnim zgradama od četiri do pet etaža, a ispod spomenika bi bila podzemna garaža - istakao je Stanarević.

Napomenuo je da se radi samo o inicijalnom prijedlogu.

- To je početni korak i sada želimo da čujemo i mišljenje građana kako bismo došli do rješenja - naveo je Stanarević.

Regulacioni plan

Slobodan Stanarević naveo je da će regulacioni plan za područje gdje je počela gradnja "Siti mola" biti izmijenjen.

- Dobili smo 50 prijedloga za izgled pojedinih objekata u tom centralnom dijelu grada koje ćemo razmotriti i vidjeti koje možemo da prihvatimo. Nadam se da će regulacioni plan biti usvojen do kraja godine - rekao je Stanarević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana