Treći međunarodni sajam turizma: Ove godine 50 odsto više izlagača nego prethodnih godina

Miloš Vasiljević
Foto: Velibor Tripić

BANjALUKA- Treći međunarodni sajam turizma, otvoren je danas u Banjaluci, a okupio je 100 izlagača i više od 300 učesnika iz sedam zemalja, a posjetioci tokom tri sajamska dana moće će pogledati šta nude turističke organizacije, planinski centri, banje, nacionalni parkovi, turističke agencije.

Turizam je značajna grana u razvoju Srpske, istakao je vršilac dužnosti ministra trgovine i turizma Srpske Zlatan Klokić koji je prisustvovao otvaranju 3. međunarodnog sajma turizma "Banjaluka 2023", uz nadu da će ovaj sajam rasti a turistički djelatnici promovisati Srpsku na pravi način.

- Turizam je značajan i radi prezentacije na međunarodnom nivou jer sve ono što krasi Srpsku, naše turističke bisere, olimpijsku planinu Jahorinu, banje, naše lijepe gradove, Banjaluku i Trebinje treba promovisati u pravom svjetlu, kako i zaslužuju - rekao je Klokić novinarima nakon otvaranja sajma koji je okupio 110 izlagača i više od 300 učesnika.

On je dodao da je Vlada RS u prethodnom periodu i u doba pandemije virusa korona davala podršku turističkim djelatnicima, ugostiteljima i hotelijerima a rezultat je da ti ljudi danas i dalje opstaju u ovoj djelatnosti.

- Nadam se da će u godinama pred nama ovaj Međunarodni sajam turizma rasti i da će turistički djelatnici, prije svega, ostvarivati dobre kontakte i promovisati Republiku Srpsku na pravi način - naveo je Klokić.

 

Potpredsjednik opštine Nikšić Zoran Tomić rekao je da je Nikšić partner ovogodišnje sajamske manifestacije u Banjaluci, te izrazio nadu da je ovo početak dobrih odnosa ova dva grada, ali i ostalih gradova u Srpskoj, kao što imaju sa Bilećom, Trebinjem, Fočom.

- Želimo da unaprijedimo odnose koji su narušeni u prethodnih 30 godina. Prostora za saradnju ima u oblasti turizma, kulture, ali i privrede -  rekao je Tomić.

 

Gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković rekao je da je Međunarodni sajam turizma u Banjaluci najveći u cijeloj BiH, da na ovogodišnjem ima 50 odsto više izlagača nego prethodnih godina, što govori da je ovaj grad na pravom putu i da ima ogroman turistički potencijal.

- Nikada veći broj avionskih letova iz svijeta ka Banjaluci i iz Banjaluke ka svijetu i to nas mnogo raduje - kazao je Stanivuković

dodavši da se Banjaluka trudi da turističku ponudu grada multiplicira iz godine u godinu, što najbolje govori teniski spektakl "Srpska open" koji će biti održan od 16. do 23. aprila.

U okviru Trećeg međunarodnog sajma turizma "Banjaluka 2023" danas je upriličeno i potpisivanje protokola o saradnji i uzajamnoj promociji banjalučke Turističke organizacije sa turističkim organizacijama Nikšića i Valjeva.

Partner ove sajamske manifestacije je opština Nikšić, a pokrovitelji grad Banjaluka, Vlada Republike Srpske i Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara.

 

Na štandovima puno zanimljivih ponuda sa različitim asortimanom.

Zlatko Milenković  vršilac dužnosti Turističke regije Kopaonik rekao je za “Glas Srpske“ da predstavljaju više opština i gradova tog kraja. Uz to, kako kaže  gosti iz Republike Srpske njihovi su dragi gosti, a iz godine u godine sve ih više na planini i banjama  u okruženju.

- Prestavljamo letnji turizma, zimksi je pri kraju, imamo bogatu i raznovrsnu gastronomsku ponudu, jer svaka opština ima svoje specijalitete. Bogat je i manifestacioni turizam. Avanturistički turizam je  sve popularniji, puno je obeleženih  turističkih staza, staze za kvadove  - rekao je Milenković.

Slovenačke terme Laško predstavili su ne jednom od štandova sa svojim potencijalima. Za njih kako kažu za „Glas“ veoma su važni gosti iz Srpske.

- Imamo pakete za porodicu i parove jer u našem hotelu nudimo od bazena i saune,  do masaže. Najviše pitanje je za odmor tokom proljeća. Nakon korone ponovo nam se vraćaju i gosti sa ovih područja  -  rekli su za „Glas“ iz ove slovenačke popularne destinacije.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana