Traže savjete zbog razvoda i podjele imovine

Jelena Stojišić
Traže savjete zbog razvoda i podjele imovine

BANjALUKA - Služba pravne pomoći ove godine pružila je ukupno 5.248 usluga u vidu pravnih savjeta, koji su besplatni za sve korisnike sa prebivalištem ili boravištem na teritoriji grada.

Iz Odjeljenja za opštu upravu kazali su da je broj zahtjeva neznatno porastao u odnosu na prošlu godinu.

- Pravnici u ovoj službi obrađuju zahtjeve koji se odnose na savjete iz skoro svih oblasti prava - rekli su iz Odjeljenja za “Glas Srpske”.

Prema njihovim riječima, u odnosu na prošlu godinu povećan je i broj zahtjeva građana za ostvarivanje prava iz oblasti penzijsko-invalidskog osiguranja i zdravstvene zaštite.

- Među pruženim pravnim savjetima brojni su oni koji se odnose na oblasti porodično-pravne zaštite kao što su povjeravanje i izdržavanje maloljetne djece. Posebno su sastavljani prijedlozi za pokretanje ostavinskog postupka, te sastavljanje podnesaka i davanje usmenih savjeta u vezi sa razvodom brakova - istakli su iz Odjeljenja.

Istakli su da su zahtjevi ovoj službi podneseni i za izvršne postupke radi naplate različitih potraživanja i sačinjavanje redovnih pravnih lijekova koji se odnose na odluke suda i odluke upravnih organa.

Dodali su da se veliki broj građana obratio za sastavljanje zahtjeva Centru za socijalni rad i drugim nadležnim institucijama za dodjelu novčane pomoći.

- Građani su podjednako tražili savjete u vezi sa brakorazvodnim parnicama, podjelom imovine, kao i zakonskog izdržavanja i povjeravanja maloljetne djece. U Službi se više izrađuju tužbe za razvod braka, povjeravanje i izdržavanje djece, dok podjelu imovine više obrađuju notari i advokati - naglasili su iz Odjeljenja.

Banjalučanin, koji nije htio da mu navodimo ime, rekao je da nije imao dovoljno novca da priušti advokata, pa kad je čuo da je usluga za pravnu pomoć besplatna, otišao je da potraži savjet.

- Služba pravne pomoći mi je pomogla da riješim pitanje u vezi sa zdravstvenom zaštitom. Zadovoljan sam uslugom koju sam dobio u ovoj službi - kazao je ovaj Banjalučanin.

Bez naknade

Iz Odjeljenja za opštu upravu rekli su da se izmjenom Zakona o administrativnim taksama, taksa na zahtjeve više ne plaća.

- Prema Odluci o načinu i uslovima pružanja pravne pomoći, građani su plaćali samo taksu na dostavljeni zahtjev u iznosu od dvije KM - kazali su iz Odjeljenja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana