Traže rješenje za brojne probleme: Protest roditelja djece iz privatnih vrtića ispred Gradske uprave

GS
Foto: Nezavisne novine

BANjALUKA - Roditelji djece koja borave u privatnim vrtićima okupili su se danas ispred Gradske uprave, a potom su ušli u prostorije ove ustanove, kako bi im se obratili nadležni i riješili problem kašnjenja subvencija i izjednačavanja cijene privatnih i javnih vrtića.

Đorđe Konjević, roditelj, kazao je da ovo nema veze sa politikom, te da nije na spisku ni jedne partije, već da je ovo njihova borba protiv diskriminacije djece.

“Nakon četiri mjeseca borbe ostao je još jedan jedan mehanizam, a to je okupljanje ispred Gradske uprave. Nadamo se da će neko izaći iz ovih kancelarija kako bi nam se obratili. Nama je dosta laži”, rekao je Konjević.

Kako dodaje osnovni problem je diskriminacija djece, jer za boravak djeteta u javnom vrtiću roditelji plaćaju 165 KM, dok za boravak djeteta u privatnom vrtiću treba izdvojiti 350-450 KM, prenose Nezavisne novine.

"Ekonomska cijena u javnim je 650 KM, razliku od 485 KM plaća grad, a subvencija za privatne je 60 KM", tvrdi Konjević, te dodaje da ove subvencije kasne i nisu isplaćene za oktobar, novembar i decembar 2023. godine.

Kako dodaje, nacrt rebalansa grad i gradonačelnik su provukli kroz javnost, spakovali su te dokumente preko vikenda i ništa od toga nema.

“Nadležnost gradske administracije je bilo da dostave nacert rebalansa, a sjednica je zakazana danas za devet časova i neće biti rasprave o rebalansu budžeta. Milion i 400 hiljada  koliko je predviđeno budžetom nije dovoljno za djecu. Ostali su nam dužni tri mjeseca za prethodnu godinu, a kako stvari stoje ostaće i tri u ovoj godini”, rekao je on, te dodao da je Kresojević pozvao privatne vrtiće na razgovor i rekao da će biti povećanje od 100 KM ali tih para nema, ne znam o čemu pričaju tačno.

“Samim tim što neće biti rasprave o rebalansu, pitanje hoće biti iduće sjednice, idu ljetni raspusti, odmori. Ne vidim da će biti neki rezultat za vrijeme ove gradske administracije. Ukoliko neće izaći danas pred nas neko iz Gradske uprave, u idućem mandatu ćemo se bolje organizovati”, rekao je on.

Ekonomska cijena javnog je, kako kaže 660 KM, a najskuplji privatni vrtić je 450 KM, javni je za 200 KM skuplji od privatnog.

“Ovdje je bahatost gradske administracije. 20 i po miliona je odvojeno za centar za predškolsko, a za našu djecu novca nema”, zaključio je on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana