Traže pomoć zbog neplaćenih računa

Vesna Popović
Traže pomoć zbog neplaćenih računa

Banjaluka - Služba pravne pomoći sastavila je u toku prošle godine 6.334 pisana dokumenta, od čega su najbrojniji prigovori građana, njih 1.031, na pokrenute tužbe zbog neplaćenih računa za grijanje, odvoz smeća i RTV taksu.

U Odjeljenju za opštu upravu kažu da su i u 2014. godini građani od ove službe takođe najviše tražili pomoć pri sastavljanju prigovora na izvršne postupke koje su protiv njih pokrenuli "Toplana", "Čistoća", te Radio-televizija Republike Srpske.

Dodali su da je ova služba u toku 2015. građanima pružila 9.283 usluge, a osim 6.334 pisana dokumenta, dato je i 2.949 usmenih savjeta iz svih oblasti prava.

- U istom periodu povećan je broj građana koji traže pravne savjete u vezi sa žalbama na sudske odluke i odluke upravnih organa - rekli su u Odjeljenju i dodali da su prošle godine sastavljene 933 žalbe.

Kada je u pitanju parnični postupak, najveći broj predmeta odnosio se na razvode brakova, postupke u vezi sa izdržavanjem maloljetne djece, naplate štete, isplate duga, te imovinsko-pravne sporove.

Kazali su da su radnici ove službe sastavili 2.611 dokumenata koji se odnose na uređenje međa, fizičku diobu i u vezi sa ostvarivanjem prava u ostavinskim postupcima.

- Za ove usluge naknada najčešće nije naplaćivana, jer je najveći broj korisnika bio oslobođen plaćanja naknade - istakli su u Odjeljenju.

Iz gradske "Toplane" poručuju da dug svih potrošača po osnovu neplaćenih računa za grijanje iznosi oko 30 miliona KM.

Kazali su da su u 2015. zbog neredovnog izmirivanja obaveza protiv stambenih potrošača podnijeli 4.070 tužbi, koje su teške oko 3,2 miliona KM.

- Tužbe su najnepopularniji način naplate dugovanja, ali ukoliko dužnici ne izmiruju obaveze po osnovu ugovora o reprogramu, primorani smo da potraživanja naplatimo sudskim putem - kažu u "Toplani".

Plaćanje

Naknada za pružene usluge je simbolična i nije se mijenjala od 1999. te iznosi od 10 do najviše 40 KM. Služba pravne pomoći nalazi se u naselju Borik, Bulevar Živojina Mišića 29, u zgradi "Titanik". Usluge pravne pomoći bez naknade mogu dobiti članovi uže porodice poginulih i nestalih boraca, ratni vojni invalidi i civilne žrtve rata, korisnici stalne socijalne pomoći, lica prijavljena Zavodu za zapošljavanje, te penzioneri.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana