Traže korekciju cjenovnika i studiju o javnom prevozu

Jelena Tanacković
Traže korekciju cjenovnika i studiju o javnom prevozu

BANjALUKA - Subvencije, za koje su odbornici glasali na vanrednoj sjednici Skupštine grada, nisu namijenjene prevozničkim preduzećima nego određenim kategorijama, koje će dobiti jeftinije ili besplatne prevozne karte.

Rekao je ovo za “Glas Srpske” direktor preduzeća “Autoprevoz” Dejan Mijić i dodao da je taj novac odobren kako ne bi došlo do poskupljenja karata.

On je podsjetio da je gradonačelnik Draško Stanivuković tačku o podršci prevoznicima u iznosu od 500.000 KM povukao sa dnevnog reda.

- Nadamo se da će nešto biti na današnjoj redovnoj sjednici, koja će se ticati ove problematike, jer se na vanrednoj ništa značajno nije desilo, a da je vezano za prevoz - rekao je Mijić.

Podsjetio je i da je gradonačelnik najavio je da će prevoznici u narednom periodu dobiti novac koji im grad duguje.   

- U januaru smo mogli za novac koji je trebalo da bude isplaćen kupiti mnogo više nafte nego danas. Bili smo razumni tada, a i sada. Zadovoljni smo kada se obaveze prema nama poštuju. Ništa to ne znači u smislu podrške prevoznicima ako se ne odobri pomoć i ne usvoji korigovani cjenovnik - naglasio je Mijić.

Dodao je da prevoznike nije niko prisilio na ugovor, a da je ključna studija koja je trebalo da se uradi nakon šest mjeseci od potpisivanja.

- Studija zapravo definiše dalji rad prevoznika. Ugovor je bio nepovoljan i svjesno smo ušli u to, ali nije bilo pod pritiskom. Grad je bio u obavezi da izradi studiju, a ona je trebalo da ponudi rješenje za ovakvu lošu situaciju. Studija još nije izrađena, zato sada trpimo štetu - rekao je Mijić.

Dodao je da su prevoznici nezadovoljni zato što nije ispoštovan ugovor u dijelu koji se tiče korekcije cijena.

- O narednim koracima odlučiće uprave svih pet preduzeća - kaže Mijić.

Šef Kluba Ujedinjene Srpske u Skupštini grada Neven Stanić rekao je da je gradonačelnik prekršio odredbe ugovora.

- Za bilo kakvo subvencionisanje, kao što je za djecu iz višečlanih porodica ili penzionere, morao se potpisati ugovor. Međutim, nikakvog ugovora nije bilo, nego je postojao usmeni dogovor - kazao je Stanić.

Dodao je da su prevoznici po ugovoru obavezni da traže izmjenu cjenovnika ako gorivo pređe 2,59 KM, što se i desilo 1. marta.

- Rok za odgovor bio je 15 dana, ali ga još nema i samim tim je prekršen ugovor - naglasio je Stanić.

Gradska uprava

Iz Gradske uprave su rekli da je prvobitno bilo predviđeno da se programom komunalne potrošnje finansiraju subvencije za javni prevoz za različite kategorije, između ostalih, za porodice sa četvoro i više djece i penzionere, što je predloženo na kolegijumu 25. januara.

- Kako ovaj program još nije bio na Skupštini, usvajanjem odluke o subvencionisanju na vanrednoj sjednici Skupštine grada stiču se uslovi za isplatu novca za ove namjene, što se može učiniti već naredne sedmice - kazali su iz Gradske uprave za “Glas Srpske”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana