Tradicionalna trka na rijeci Vrbas okuplja ljubitelje jedinstvenih plovila: Dajak čamcima krstare u prošlost

Katarina Šaponja
Foto: G.S.

BANjALUKA - Dajak čamac nije obično plovilo, to je naša prošlost koju želimo sačuvati za buduće generacije, simbol tradicije, zajedništva i ljubavi prema rijeci. To nije samo čamac, to je način života.

Ovako pričaju Banjalučani koji ovih dana krstare rijekom Vrbas u dajak čamcima njegujući posebnu vezu s njima. Zbog toga ovim jedinstvenim plovilima u čast organizuju i škole dajakaštva, ali i manifestacije koje čuvaju tradiciju vožnje ovog čamca.

Tako je jedan od neizostavnih događaja u okviru manifestacije “Ljeto na Vrbasu” tradicionalna trka dajak čamaca, koja će biti održana u nedjelju na plaži Abacija, tačnije na pristaništu dajak čamaca, sa početkom u 17 časova.

Kako ističe direktorica Turističke agencije Banjaluke Dragana Vukliš, svake godine ova trka okuplja veliki broj zaljubljenika u dajak čamac.

- Ove godine imamo oko 50 učesnika koji će se takmičiti u četiri kategorije, a to su juniori, seniori, veterani, kao i jedna ženska takmičarska grupa - rekla je Vukliševa.

Kako kaže, cilj ovog događaja, pored obogaćivanja turističke ponude, jeste da rade na očuvanju i zaštiti dajak čamca, kao jedinstvenog plovnog objekta za Banjaluku.

- Mi uvijek potenciramo da je dajak čamac jedinstven i ponuda za naš grad, kao i da vlada veliko interesovanje turista za vožnju njima - navela je ona i dodala kako Turistička organizacija radi na njegovom očuvanju svake godine kroz ovu manifestaciju. 

Prema njenim riječima manifestacija “Ljeto na Vrbasu” se održava dugi niz godina i u okviru nje su svi događaji značajni za razvoj turizma te obogaćivanja ponude Banjaluke.
- Jedan od najatraktivnijih događaja su skokovi sa gradskog mosta, a “banjalučka lasta” je postala brend našeg grada - pojasnila je Vukliševa.

Sekretar Dajak kluba Boris Savić kazao je da su pripreme za takmičenje uveliko u toku te da se dajak čamac izdvaja po tome što jedini sa dvoje ili troje ljudi može da se kreće uzvodno po brzacima.

- Ja sam se sa ovim plovilom upoznao prije 30 godina, na nagovor prijatelja. Od tada sam se zaljubio u dajak čamac, a ta ljubav traje i dalje - rekao je Savić.

Kako ističe trenutno školu dajakaštva pohađa 14 novih polaznika, kojima je potrebno oko mjesec dana da savladaju tajne vožnje čamca i poslije tog mogu samostalno da voze.

- Ne postoje starosne kategorije pri upisu, jedino da bude ispoštovan minimum fizičkih predispozicija - pojasnio je Savić.

Kako kaže, sezona dajakaštva zavisi od vremenskih prilika i vodostaja, a ove godine počela je ranije, već u maju.

- Prošle godine zbog visokog vodostaja krenuli smo tek sredinom juna, a završili krajem oktobra, ali su nam vremenski uslovi svakako najvažniji faktor - rekao je Savić.

Sportovi na vodi

U okviru “Ljeta na Vrbasu”, kako ističe Dragana Vukliš, narednog četvrtka treba da da bude održan Dan sportova na vodi.

- On za cilj ima da okupi sve sportove kojima Banjaluka raspolaže, odnosno sve klubove koji mogu da pruže ponudu turistima koji dođu u naš grad - pojasnila je Vukliševa.

Kako kaže, pored toga završni događaj u okviru ove manifestacije je akustično veče, koje treba da bude održano na plaži kod Zelenog mosta 30. jula.

- Planirano je da to bude jedno opušteno veče uz svirku naših muzičara te očekujemo veliku posjećenost i dobru zabavu - istakla je ona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana