Topliji boravak za stotinjak mališana u vrtiću Marija Mažar

Jasmina Perišić
Topliji boravak za stotinjak mališana u vrtiću Marija Mažar

Banjaluka - U vrtiću "Marija Mažar" u toku je zamjena stolarije, koja je bila stara više od 35 godina.

Stolariju je donirala austrijska firma "Krobath", a vrijednost donacije je više od 100.000 KM. Površina vrtića je oko 1.000 kvadratnih metara i u njemu boravi oko stotinjak mališana, od čega je 10 djece sa posebnim potrebama.

Direktor Centra za predškolsko vaspitanje i obrazovanje Nataša Radulović rekla je da su aplicirali za ovu donaciju za koju je grad uradio procjenu vrijednosti. Nada se da će uz pomoć sličnog projekta biti zamijenjena stolarija i u vrtiću "Neven".

- Grijali smo se na lož-ulje, ali nikada nismo mogli dovoljno da zagrijemo prostor zbog stare stolarije. Nisu pomagali ni klima-uređaji ni grijalice - rekla je Radulovićeva i dodala da će sada mališanima biti znatno toplije. Kako je rekla, pokušaće da pređu i na novi sistem grijanja.

Pored stolarije, koju je donirala austrijska firma, vrtić je nedavno dobio i donaciju od 7.000 KM od kranjskog vrtića "Mojica". Donirane su igračke, invalidska kolica i stolice za hranjenje nepokretne djece.

- Jedan dio donacije ćemo ostaviti našoj djeci sa posebnim potrebama, a drugi ćemo donirati. Možemo se pohvaliti da ovaj vrtić ima jednu od centralnih kuhinja, komplet računarsku opremu, sve rekvizite za djecu sa posebnim potrebama, fiskulturnu salu, te unutrašnji video-nadzor - istakla je ona. Iako je ovaj vrtić jedan od opremljenijih, rekla je da će raditi i na postavljanju video-nadzora u dvorištu, da bi se spriječili slučajevi uništavanja dječije opreme.

Prema njenim riječima, Gradska uprava je obećala da će u narednom periodu biti sanirani vrtići "Ježeva kućica" i vrtić gdje je nekada bilo Udruženje žena "Duga".

- Idealno bi bilo kada bi i Vrbanja dobila vrtić, koji je planiran po regulacionom planu, da bi se pokrilo cijelo područje u tom dijelu grada. Kao što je otvoren vrtić u sklopu škole na Laušu, tako bi se moglo uraditi i u Borkovićima i u Srpskim toplicama. Prostora ima i to bi pomoglo da se smanje gužve u gradskim vrtićima - kazala je Radulovićeva i naglasila da nije planirano povećanje cijene usluga koje pruža vrtić.

Rođendan

Centar za predškolsko vaspitanje i obrazovanje 12. decembra proslaviće 65. rođendan.

U Banskom dvoru u 18 časova biće priređen adekvatan program, prilikom kojeg će prisutni na video-bimu imati priliku da vide aktivnosti Centra u posljednjih par godina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana