Topli radijatori i po završetku sezone

Ilijana Božić
Topli radijatori i po završetku sezone

“Eko toplane” nastavile su isporuku toplotne energije i nakon 15. aprila s obzirom na niske dnevne temperature, a distribuciju će produžiti do porasta srednjih dnevnih temperatura.

Iz ovog preduzeća naglašavaju da iza sebe imaju još jednu uspješnu poslovnu godinu.

- Na kraju 2019. ostvaren je pozitivan finansijski rezultat, potvrđen i od nezavisne revizorske kuće. Ukupni prihodi bili su 20,7 miliona KM što je za tri odsto više u odnosu na prethodnu godinu. Zahvaljujući povećanju efikasnosti u proizvodnji energije prvenstveno kroz smanjenje potrošnje mazuta, troškovi energenta u protekloj godini su bili oko devet miliona KM što je za 13 odsto manje u odnosu na prethodnu godinu - rekli su iz “Eko toplana”.

Istakli su da je energent i prošle godine nabavljen blagovremeno i u dovoljnim količinama, vlastitim sredstvima bez finansijske pomoći javnih institucija čime je još jednom potvrđena ekonomska samoodrživost projekta “Eko toplana” Banjaluka.

- Ostvareni su pozitivni pokazatelji kada je riječ i o finansijskim obavezama s obzirom na to da su u 2019. smanjene obaveze prema dobavljačima i kreditorima. Važno je napomenuti da su cijene grijanja ostale iste, uprkos značajnom povećanju cijena električne energije, vode i nekih drugih inputa - kazali su iz “Eko toplana”.

Dodali su da je uprkos staroj i dotrajaloj mreži, obezbijeđen  kontinuitet isporuke toplotne energije bez većih kvarova, a procenat korisnika kojima su odobrene bonifikacije, odnosno umanjenja računa za isporučenu toplotnu energiju po osnovu žalbi na kvalitet grijanja je manji.

- Od ukupno 20.000 korisnika na području grada, 1,1 odsto je dobilo bonifikacije po osnovu opravdanih žalbi što pokazuje da je ogromna većina imala urednu isporuku toplotne energije - kažu iz “Eko toplana”.

Naglasili su da su zahvaljujući sanaciji distributivne mreže, u predsezoni, ali i samoj sezoni grijanja, gubici toplotne energije na distributivnoj mreži, smanjeni za deset odsto u odnosu na prošlu sezonu.

Pripreme

Iz “Eko toplana” su kazali da uprkos problemima sa kojima se suočava cjelokupna privreda i stanovništvo u RS i u cijelom svijetu, izazvanim pandemijom virusa korona, planiraju aktivno da krenu sa pripremama za narednu sezonu i to prije svega kroz blagovremene nabavke energenta, ali i realizaciju planiranih aktivnosti na polju sanacije distributivne mreže, kao i redovnog remonta proizvodnih postrojenja.

- Očekujemo da ćemo i u ovim otežanim okolnostima zajedno sa gradskim i republičkim institucijama iznaći rješenje da se pripreme za narednu sezonu obave blagovremeno i u skladu sa raspoloživim mogućnostima - rekli su iz “Eko toplana”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana