Toplane “istopile” milionski minus

Nevena Reljić
Toplane “istopile” milionski minus

BANjALUKA Gradska toplana je nakon više godina negativnog poslovanja napokon stala na noge ostvarivši profit od 200.000 maraka, a pozitivne pomake bilježi i Centar za razvoj sela, dok Centar za obrazovanje odraslih nastavlja krupnim koracima ka modernoj ustanovi.

Ovo je istaknuto nakon jučerašnje sjednice Skupštine grada, na kojoj su odbornici usvojili izvještaje o radu javnih preduzeća i ustanova za prošlu i planove poslovanja za ovu godinu. Prema riječima gradonačelnika Igora Radojičića najkrupnija stvar koja je urađena u protekle četiri godine jeste rješenje problema gradskog grijanja.

- Presječeni su dugogodišnji negativni procesi, koji su donosili minus od više od 10 miliona KM. Sve to je postignuto gradnjom novih “Eko toplana”. Poređenja radi, 2016. godina završena je sa nekih desetak miliona KM minusa u gradskoj toplani, a ove godine, prvi put, imamo 200.000 KM profita u budžetu, što je postignuto gradnjom novih “Eko toplana” - izjavio je Radojičić.

Dosta pozitivnih promjena zabilježio je i Centar za razvoj poljoprivrede i sela, koji je danas respektabilna ustanova sa uspješnim projektima i iz oblasti trgovine, turizama, ali prije svega - ruralnog razvoja.

Značajni pomaci učinjeni su i u Centru za obrazovanje odraslih (COOBL), nekadašnjem Radničkom univerzitetu.

- Djelujemo direktno i indirektno kroz sve institucije Republike Srpske i bavićemo se time da našim građanima obezbijedimo kvalitetno i zdravo cjeloživotno učenje da bi bili konkurentni na tržištu. Nudimo znanje, nudimo obrazovanje jer ne treba zaboraviti da Centar za obrazovanje odraslih, odnosno bivši Radnički univerzitet, egzistira već 60 godina - rekao je v.d direktora COOBL-a Aleksandar Granulić u pauzi zasjedanja.

Prema njegovim riječima u planu je usavršavanje procesa osnovnoškolskog obrazovanja, prekvalifikacije i dokvalifikacije, gdje će ovaj centar nastojati da bude spona između akademske zajednice, potreba privrede i institucija.

Kako najavljuju predstavnici gradske vlasti, izgleda da bolji dani dolaze i za “Akvanu”. Radojičić je najavio da će ovo preduzeće biti restrukturirano, pogotovo što je tekuća godina bila jako teška za “Akvanu” zbog posljedica epidemija virusa korona i zabrane rada ugostiteljstva.

- “Akvana” će morati biti restrukturirana. Ona mora biti ili javna ustanova ili restrukturirana na neke male sektore. Takođe, ostaje i problem statusa Zavoda za izgradnju, koji je akcionarsko društvo u kojem je grad većinski akcionar, ali imamo hronični problem sa nesaglasnošću malih akcionara - pojasnio je Radojičić.

Gradski parlament je juče usvojio i odluku kojom su riješeni imovinski odnosi za sedam porodica iz kategorije izbjeglog i raseljenog stanovništva koje žive u ulici Jovanke Gajić Zmijanjke u MZ Lauš.

- Njima će konačno biti riješen status imovinsko-pravnih odnosa na zemljištu gdje su kuće izgrađene i kojima će oni moći sada da upravljaju - rekao je Radojičić.

Predsjednik Skupštine grada Zoran Talić je kazao da se 41. sjednicom u principu završava mandat ove Skupštine, izuzev ako ne bude potrebe za nekim vanrednim zasjedanjem prije održavanja lokalnih izbora.

- Za sada je dogovoreno da neposredno poslije izbora zakažemo sjednicu Skupštine u ovom sazivu, da bismo donijeli odluku o privremenom finansiranju i da grad nastavi svoje aktivnosti do donošenja budžeta u 2021. godini - zaključio je Talić.

Tužba protiv SDS-a i BN televizije

Igor Radojičić je juče najavio da će protiv SDS-a i BN televizije biti podnesena tužba.

- Imam potrebu da demantujem jednu krupnu i debelu laž gdje je SDS izdao saopštenje da grad mora da plati 40 miliona maraka odštete nekome za staru autobusku stanicu. Takva presuda ne postoji, osim ako SDS u ovom momentu ne pokušava na sudu da napravi neku presudu na štetu grada. Radi se o laži i mi ćemo tražiti tužbu protiv SDS-a i BN televizije solidarno. Ukoliko to ne bude bilo pravno moguće, pokrenućemo ličnu tužbu - rekao je Radojičić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana