Toplana nema mazuta ni novca za nabavku

Vesna Popović
Toplana nema mazuta ni novca za nabavku

Banjaluka - Gradonačelnik Igor Radojičić je zabrinut kako će biti završena ova sezona grijanja, jer, kako je juče izjavio, "Toplana" nema dovoljno mazuta za ostatak grijne sezone niti ima novca za njegovu nabavku.

- Nema dovoljno mazuta za ostatak sezone grijanja. Svake sedmice se borimo i pokušavamo da obezbijedimo grijanje. Građani su uglavnom nezadovoljni, jer je to nedovoljno, ali ovako biće zaista čudo ako uspijemo da završimo grijnu sezonu. "Toplana" je kao noćna mora i nema kapacitet da sama, kao preduzeće, bilo šta riješi. Ušli su u sezonu bez mazuta i da nema podrške grada i Vlade RS, Banjaluka bi ostala bez grijanja usred zime - naglasio je Radojičić.

Dodao je da pokušavaju da nađu rješenje za spas gradskog grijanja kroz razgovore sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj (EBRD).

- To bi se odnosilo tek na naredne sezone grijanja. Sada je manje-više jasno da mora biti izgrađena nova toplana koja će koristiti novi energent, drvo. Ako budemo mogli da zatvorimo finansijsku konstrukciju, optimalno je da iskoristimo narednu građevinsku sezonu za radove i da sljedeću sezonu grijanja dočekamo sa novom toplanom - precizirao je Radojičić.

Istakao je da je svaka druga varijanta katastrofalna za sistem koji proizvodi godišnje oko 15 miliona KM gubitaka i trenutno ima dug od 85 miliona KM.

Najavio je da će na sjednici Skupštine grada 26. decembra biti predloženo smanjenje broja članova upravnih i nadzornih odbora u javnim ustanovama i preduzećima.

- Po svakoj od tih ustanova dobićemo do 40 odsto uštede u odnosu na dosadašnje troškove kada je riječ tom pitanju. Isto tako biće ukinut Radnički univerzitet i transformisan Centar za razvoj i unapređenje sela - kazao je Radojičić.

Naveo je da bi most u Česmi trebalo da bude pušten u funkciju do 31. decembra.

- Most u Priječanima je daleko veći problem. Nisam siguran kako će taj problem riješiti projektanti i izvođač radova, koji imaju nesuglasice uvezi sa tim ko je pogriješio - kazao je Radojičić.

Kada je riječ o ekonomskim zonama, rekao je da se svakodnevno razgovara sa potencijalnim investitorima i da pored Ramića ima još 11 lokacija na kojima je moguće graditi poslovne zone. Dodao je da grad još pregovara sa predstavnicima autobuskih prevoznika o zahtjevu za povećanje cijena karata u gradskom prevozu.

Radojičić je pojasnio da grad još od Pravobranilaštva RS nije preuzeo nadležnost da sam sebe zastupa pred sudovima.

- Zbog broja predmeta to je neminovno. Imamo mnogo primjedaba i problema sa radom Pravobranilaštva, pogotovo zamjenika pravobranioca u Banjaluci -  kazao je Radojičić.

Maksimalno angažovan

Iz "Toplane" je saopšteno da je gradonačelnik u cijelosti upućen u trenutno stanje u ovom preduzeću.

- Znamo da je on svakodnevno maksimalno angažovan na iznalaženju rješenja. Trudimo se da uz pomoć grada, Vlade RS i dobavljača obezbijedimo dovoljne količine mazuta za kontinuitet u isporuci toplotne energije. Vjerujemo da ćemo u tome uspjeti - kazali su u "Toplani".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana