Tokom glasanja u Skupštini grada razjedinjen DNS

V. Popović, S. Amidžić
Tokom glasanja u Skupštini grada razjedinjen DNS

Banjaluka - I pored najava iz Demokratskog narodnog saveza (DNS-a) da neće podržati tačke dnevnog reda koje se tiču izvještaja o radu preduzeća i institucija, ipak su na jučerašnjoj sjednici Skupštine grada pojedini odbornici ove stranke glasali za usvajanje tih dokumenta.

Prekretnica je bila usvajanje programa rada i finansijskog plana poslovanja Gradske razvojne agencije, koji je prihvatilo 18 odbornika, a 12 je bilo uzdržano.

Osim odbornika Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) i Socijalističke partije (SP), za ovaj dokument su glasali, mimo stava svoga kluba, odbornici DNS-a Ranko Baroš i Slobodan Lukić, a njima se pridružio i odbornik NDP-a Momir Božić.

Šef Kluba odbornika SNSD-a Duško Račić rekao je da je prihvatanje ovog dokumenta pokazalo da je većina odbornika bila za njegovo usvajanje.

- Imamo interes da postojeća koalicija u gradu nastavi da funkcioniše, ali stav SNSD-a je jasan, blokiranje rada Skupštine grada ne dolazi u obzir. Živimo u demokratiji i svi odbornici imaju slobodu da glasaju u zavisnosti od kvaliteta pripremljenih materijala i obrazloženja. Matematika je neumoljiva i pokazala je da većina postoji, a dokaz je da su sve tačke usvojene sa potrebnom većinom - rekao je Račić.

Šef Kluba odbornika DNS-a Boran Bosančić ponovio je da su razlozi za uzdržan stav ove stranke, između ostalog, nedostatak investicija u gradu.

- Isto tako, ne saniraju se saobraćajnice i ne sprovode drugi planovi definisani programom komunalne potrošnje, te drugi planovi koje je usvojila Skupština grada, kao što su podsticaji za zapošljavanje i samozapošljavanje - dodao je Bosančić.

Naglasio je da nemaju nikakvih problema sa SNSD-om, koji, kako kaže, smatraju strateškim partnerom.

- Imamo primjedbe na rad gradonačelnika, koji nije našao za shodno da razgovara s nama od 12. maja. Većina postoji sa DNS-om, ali mi imamo svoj stav i nikada nismo bili, niti ćemo biti "protočni bojler" izvršne vlasti - dodao je Bosančić.

Gradonačelnik Slobodan Gavranović rekao je da od početka funkcionisanja ove gradske skupštine postoje problemi i svako njeno zasjedanje prate određeni nesporazumi.

- Žao mi je što DNS sa nama komunicira putem medija. Stav da će se nešto podržati ili neće je besmislena priča koju vodi DNS. Sve nesporazume treba da riješimo prije sjednice kako bi parlament funkcionisao kako treba. Nije dobro to što radi DNS, treba nastaviti partnerski odnos, ali nećemo sjediti skrštenih ruku i dozvoliti da bilo koja odluka na Skupštini zavisi od bilo kojeg partnera u koaliciji - naglasio je Gavranović.

Smatra da ne postoji problem u komunikaciji sa dugima.

- Ne dozvoljavam da bilo koji pojedinac može sebi uzeti za pravo da svoj lični stav nameće kao politički stav cijele gradske administracije ili politike - prokomentarisao je Gavranović.

Tačke

Osim programa rada i finansijskog plana poslovanja Gradske razvojne agencije, odbornici su usvojili nekoliko regulacionih planova, te izvještaje o radu Inovacionog centra, "Dep-ota", Centra za predškolsko vaspitanje i obrazovanje i "Akvane".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana