Tenkovi uzorali puteve na Manjači

Jasmina Perišić
Tenkovi uzorali puteve na Manjači

Banjaluka - Stanovnici sela Šljivno, Dobrnja i Moconje na platou Manjače tvrde da zbog uništenih puteva preko vojnog poligona ne mogu da dođu do svojih seoskih grobalja, ali i imanja. Tvrde da su tenkovi i transporteri toliko uništili lokalni put da je njime nemoguće proći terenskim automobilom, a kamoli bilo kojim drugim prevoznim sredstvom.

- Ne možemo do grobova naših predaka, a neka od tih grobalja su proglašena i za nacionalne spomenike. Niko ne spori da na vojnom poligonu vojska može da radi šta hoće prilikom izvođenja vojnih vježbi, ali mora da popravi puteve i nama civilima omogući da dođemo do svojih svetkovina. Ne tražimo asfalt, već da put naspu šljunkom i tako ga naprave upotrebljivim - rekao je predsjednik Udruženja građana "Dobrnja" Drago Divljak.

On je dodao da su svi putevi koji se nalaze na vojnom poligonu Manjača obilježeni putokazima i da većina njih vodi do nekog od grobalja.

- Ta groblja su jedino ostala nakon što je bivša JNA iselila stanovništvo sa tog područja. To zemljište se i dan-danas vodi na Saveznom sekretarijatu za narodnu odbranu (SSNO) u Beogradu, koji ga je ustupio na korišćenje Ministarstvu odbrane BiH za potrebe vojnog poligona. Vojska redovno izvodi vojne vježbe i koristi lokalne puteve, pa su sada svi putevi neprohodni. Red je da ih i saniraju - rekao je Divljak.

Dr Mirko Raković ističe da je put koji vodi ka groblju Rakovića u zaseoku Malo Šljivno neprohodan, a posljednji put ga je Gradska uprava sanirala 2013. godine.

- Evidentno je da se putevi nakon teških vozila unište, ali vojska treba da ih i sanira ponekad. Nije red ni da naša dijaspora, koja će uskoro doći, ne može da ode na groblje. Sada idemo okolnim putevima, što je pravo putešestvije i pet puta dalje - rekao je Raković.

Drago Divljak još dodaje da, ukoliko ovaj put uskoro ne bude saniran, stanovnici sela na Manjači blokiraće put i za vojna vozila.

- Narod je spreman da blokira puteve i zaštiti svoje kulturno i istorijsko blago - naglasio je Divljak.

U Ministarstvu odbrane BiH kažu da vojska nije odgovorna za uništavanje puteva koji se nalaze unutar poligona, već da su za to krive vodene bujice.

- Prošle godine vojska zbog poplava nije izvodila vojne vježbe, već je pomagala poplavljenima. Puteve nisu koristila vojna vozila, već su oštećeni od bujica. Mještani bi trebalo da nam se obrate za sve probleme, pa ćemo ih zajedničkim snagama rješavati - poručili su iz ovog ministarstva.

Nacionalni spomenici

Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika BiH još marta 2007. godine donijela je odluku po kojoj se istorijsko područje - srednjovjekovna nekropola sa stećcima u zaseoku Moconje u Gornjem Šljivnu i pravoslavno groblje na Stražbenici proglašavaju nacionalnim spomenicima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana