Talić rekao zbogom NDP-u, NDP tvrdi da se radi o ličnom interesu

Vesna Popović
Talić rekao zbogom NDP-u, NDP tvrdi da se radi o ličnom interesu

Banjaluka - Dragan Talić, dojučerašnji predsjednik Gradskog odbora NDP-a u Banjaluci, podnio je ostavku na sve funkcije u ovoj partiji i ubuduće će djelovati kao nezavisni odbornik u Skupštini grada.

Talić je istakao da je obavijestio lidera NDP-a Dragana Čavića da napušta stranku, te da se na ovaj potez odlučio jer smatra da sa NDP-om ne bi mogao da ostvari promjene i ciljeve za koje se zalagao.

- Ostajem pri svim svojim stavovima i principima koje sam imao tokom predizborne kampanje. Od tema kao što je gradska imovina, odnosno da, između ostalog, treba da bude riješen slučaj zemlje Poljoprivredne škole, pa do pitanja snabdijevanja vodom seoskih područja - kazao je Talić.   

Rekao je da će nastaviti da djeluje kao nezavisni odbornik, ali nije isključio mogućnost da se pridruži nekoj drugoj partiji ili grupi.

- Imao sam veliki broj poziva sa svih strana da se pridružim raznim grupama i partijama. Volio bih da nađem ljude sa kojima bih mogao da napravim nešto od onoga za šta se zalažem. Sačekaću da prođe malo vremena prije nego što donesem odluku o tome - objasnio je Talić.

Kazao je da je uvijek imao dobru saradnju sa Čavićem te da ga uvažava i poštuje. Stav lidera NDP-a o ovom pitanju juče nismo dobili jer se nije javljao na telefonske pozive.

Odlaskom Talića NDP je ostao sa tri odbornika u gradskoj Skupštini, a riječ je o Mirni Savić-Banjac, Vladimiru Mirošljeviću i Saši Laziću. Time je nastavljeno osipanje stranaka koje je počelo odmah nakon lokalnih izbora 2016. godine. Prije Dragana Talića u nezavisne odbornike prešli su Milenko Jaćimović iz Ujedinjene Srpske, te Zoran Talić i Tatjana Čičić-Odžaković, čijim je odlaskom boje PDP-a u lokalnom parlamentu ostao da brani jedino  Draško Stanivuković.

Iako su zvanično još članovi DNS-a, redovima nezavisnih odbornika uskoro bi se mogli priključiti i predsjednik Skupštine grada Budimir Balaban, koji je najavio da će sa stranačkim kolegama Stojanom Vukajlovićem i Nenadom Šibarevićem osnovati novi odbornički klub. Zbog ovih Balabanovih planova vladajuća koalicija u Banjaluci je predložila njegovu smjenu i to pitanje odbornici bi trebalo da razmatraju na zasjedanju 20. jula.

Odlaskom Balabana, Vukajlovića i Šibarevića iz DNS-a, ova druga po snazi stranka u Banjaluci na prošlim izborima takođe bi bila svedena na samo jednog odbornika Borana Bosančića.

Bivši direktor

Dragan Talić je negirao da njegov odlazak iz NDP-a ima veze s tim što više nije na čelu firme "Sektor sekjuriti".

- Moje bavljenje politikom i to što nisam više direktor te firme nema nikakve veze jedno s drugim. "Sektor sekjuriti" nema nikakve veze sa NDP-om ili bilo kojom drugom političkom partijom - kazao je Talić.

NDP: Razlog za ostavku Talića lični interes

Gradski odbor /GO/ NDP-a Banjaluka smatra da je osnovni razlog za odlazak iz stranke bivšeg predsjednika tog odbora Dragana Talića prelazak u DNS ili neku od vladajućih stranaka.
Iz NDP-a navode da ih Talićev prelazak na stranu onih koje je kritikovao navodi na zaključak da iza odluke stoji lični interes.

U saopštenju NDP-a se navodi da su podržavali Talića, ali da ih je on izdao i iznevjerio, zbog čega zahtijevaju da vrati odbornički mandat, koji su mu omogućili.

Iz GO NDP-a Banjaluka podsjećaju da je Talić tražio i insistirao da se potpiše ugovor sa strankom kojim se kandidati za odbornike obavezuju da u slučaju napuštanja stranke vrate osvojeni mandat partiji ili da u suprotnom nadoknade sredstva koja je stranka uložila u njihovu izbornu kampanju.
 

Lokalni izbori 2016. godine

SNSD 11

DNS 4

SP 3

SDS 3

PDP 3

US 2

NDP 4

Nacionalne manjine 1

Trenutni raspored

SNSD 11

DNS 4 (od čega su tri odbornika neizvjesna)

SP 3

SDS 3

PDP 1

US 1

NDP 3

Nacionalne manjine 1

Nezavisni 4

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana