Talentovani učenici izumima zadivili region

Katarina Šaponja
Talentovani učenici izumima zadivili region

BANjALUKA - Mladi inovatori, među kojima su i osnovci i srednjoškolci iz Banjaluke, osvojili su treće mjesto na “Sarajevo Innovations Festivalu” (SIFI), jednom od najznačajnijih događaja posvećenih inovacijama i tehnološkom napretku, ostavivši iza sebe studente.

Talentovani učenici Đorđe Gajić iz Elektrotehničke škole u Banjaluci, Strahinja Pajić iz OŠ “Aleksa Šantić” u Banjaluci, Tarik Đonlagić iz Elektrotehničke škole u Prijedoru i Filip Ćustić iz OŠ “Georgios A. Papandreu” u Laktašima predstavili su projekat CNC mašine “DVD Engraver” koji koristi stare dijelove iz DVD uređaja za precizno graviranje. Uz stručno mentorstvo koje su im pružili studenti Fakulteta informacionih tehnologija Panevropskog univerziteta “Apeiron” Daniel Menićanin i Jelena Radanović, uspjeli su da ostvare značajan uspjeh na festivalu poznatom po okupljanju najtalentovanijih mladih inovatora iz cijelog regiona.

Da ovi đaci nisu samo talentovani, već i humani pokazuje njihov gest da nagradu od 600 KM, koju su osvojili, proslijede za izgradnju kuće “Predah” za djecu s poteškoćama u razvoju.

Menićanin, koji već dugo srednjoškolce i studente uči programiranju, istakao je da na taj način pokušava djecu aktivirati da se odvoje od telefona, razvijaju svoje ideje i bolje uče.

- Cilj je bio da obučim djecu i oni su projekat sami uradili, čak su koristili i drugačiji softver od onog koji ja koristim. Moja pomoć je bila u vidu obuke i slanja videa za koje sam smatrao da im mogu pomoći u izradi CNC mašine - kazao je on i dodao da im je za to bilo potrebno pola godine.

Prema njegovim riječima, ovaj projekat je dokazao da inovacije ne moraju biti skupe ili zahtijevati najmodernije tehnologije, već mogu proizlaziti iz svakodnevnih predmeta koje više ne koristimo.

- Malo djece pohađa moje besplatne kurseve, ali su vrijedni, te ću i dalje nastaviti raditi sa njima. Na početku mnogi odustaju, ali ja ih ohrabrim da nastave tim putem i kasnije postanu ambiciozni - rekao je Menićanin i dodao da su svi zainteresovani takođe dobrodošli na obuku.

Jedan od najistaknutijih inovatora, Đorđe Gajić, istakao je da je učešće na SIFI bilo jedno od najznačajnijih iskustava u njegovom životu.

- Rad na projektu CNC mašine “DVD Engraver” bio je pravi izazov, ali zahvaljujući našem timu i mentorima uspjeli smo stvoriti nešto što nas ispunjava ponosom. Kroz ovaj proces naučio sam mnogo o tehnologiji, ali i o tome koliko je važno sarađivati i razmjenjivati ideje - rekao je Gajić.

Kako navodi, posebnu zahvalnost izražava mentorima.

- Još više me raduje činjenica da smo osvojenu nagradu donirali u humanitarne svrhe, jer smatram da je važno da svojim radom doprinosimo i zajednici. Ovo iskustvo me motivisalo da nastavim dalje u svijetu inovacija i tehnologije - kazao je Gajić.

Gest

Profesori i mentori đaka posebno su ponosni na njihovu odluku da nagradu usmjere za kuću “Predah”.

- Ovaj gest solidarnosti i empatije pokazuje ne samo tehničku zrelost mladih inovatora već i njihovu duboku svijest o potrebama zajednice i želju da pomognu onima kojima je to najpotrebnije. Upravo ovakvi postupci predstavljaju suštinsku vrijednost inovacija, da ne služe samo tehničkom napretku već i stvaranju boljeg i pravednijeg društva - zaključio je Daniel Menićanin.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana