Talas krvopija tek za dvije sedmice

Aleksandar Stojanović
Talas krvopija tek za dvije sedmice

BANjALUKA - Zbog manjka vode i niskih temperatura u stajaćim vodama situacija u vezi sa larvama komaraca za sada nije kritična, ali se u narednih 15 dana očekuje njihovo pojačano prisustvo i biće intenzivno rađeno na preventivnom uklanjanju ovih insekata.

Za razliku od prethodne godine, prvi veći nalet komaraca biće primjetan tek sredinom ili krajem juna, kada će početi i zaprašivanje po gradskim naseljima.

- Ova godina je interesantna, jer se udarni period očekuje nešto kasnije. Za sada pratimo situaciju i gdje god primijetimo povećan broj larvi, pristupamo suzbijanju na biološki prihvatljiv nivo - kazao je za “Glas Srpske” direktor preduzeća “Eko-bel” Vladimir Šušnjar.

Savjetovao je građanima da obrate pažnju da li u njihovim dvorištima postoje predmeti ili dijelovi zemljišta gdje bi se zadržavala voda, poput starih automobilskih guma, kanti ili saksija sa vodom.

- Komarci se uvijek skupljaju oko vode, pa tako građanima savjetujem da ne zadržavaju vodu u saksijama na balkonima te da isušuju lokve koje se eventualno stvore - dodao je Šušnjar.

O svim daljim aktivnostima u vezi sa zaprašivanjem komaraca građani će, kao i prethodnih godina, biti obavještavani putem zvanične stranice grada.

Što se tiče zmija, Šušnjar je istakao da se i u ovom slučaju očekuje da bi za 15 do 20 dana situacija mogla biti problematična.

- Iako je bilo toplih dana, nije primijećeno veće prisustvo ovih gmizavaca. Radnici su konstantno na terenu i, kao kod komaraca, očekujemo da će i zmija biti više nakon kišnih dana - kazao je Šušnjar.

On je rekao da se istrebljivanje zmija vrši na dva načina, a najviše se nastoji djelovati preventivno kako bi se zmije odvratile od pojavljivanja u naseljenim mjestima.

- To vršimo postavljanjem repelenata na mjestima gdje se više pojavljuju kako bismo ih odvratili i “natjerali” u druga staništa. Drugi način je kada se već pojave zmije, onda ih radnici uklanjaju na mjesta gdje one neće biti opasne za ljude - kazao je Šušnjar.

 Oprema

Za istrebljivanje komaraca i zmija preduzeće “Eko-bel” raspolaže najboljom i najsavremenijom opremom, koju koriste u Evropi i Sjedinjenim Američkim Državama.

- Naše preduzeće prati sve trendove u ovom pogledu i nastojimo da naša usluga bude najkvalitetnija kako bismo zadovoljili i standarde grada, ali i pomogli građanima - rekao je direktor “Eko-bela” Vladimir Šušnjar.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana