Taksista Radovan Miličić ne odriče se omiljenog automobila: Deceniju duga vjernost “golfu” FOTO

Miloš Vasiljević
Taksista Radovan Miličić ne odriče se omiljenog automobila: Deceniju duga vjernost “golfu” FOTO

BANjALUKA - Taksista Radovan Miličić putnike prevozi u “golfu sedam” na struju, a interesantno je da je do sada u karijeri uvijek vozio samo “golfove”, što ga čini jedinstvenim na ulicama Banjaluke.

Stare mušterije, kaže Miličić za “Glas Srpske”, navikle su da ih vozi u standardnim “golfovima”, a sada je na ulicama auto koji je sve popularniji na evropskim putevima. Deset godina je taksista, a još od rane mladosti promijenio je sve generacije “golfova”.

- Sada imam “golf sedmicu” na struju. Oko 200 kilometara može preći kada je pun. Električno vozilo se pokazalo kao pun pogodak, a i ljudi koje vozim zadovoljni su. Prvih dana bilo im je čudno jer se ne čuje - rekao je Miličić.

Miličić kaže da je veliki zaljubljenik u auta, te da je uz pomoć kredita kupio novog ljubimca. Kako kaže, ima dovoljan broj terminala za punjenje u gradu.

- Kada je izašao ovaj model na struju, odmah me privlačio da ga kupim. Uvezao sam ga iz Njemačke, a na tri mjesta imamo terminale za punjenje. U gradu napunim na punjačima za četiri sata, a imam mogućnost i kod kuće, a tamo mi je monofazna struja pa je dosta sporije. U Evropi postoje već brzi punjači koji napune bateriju za pola sata, oni od 50 KW - kazao je Miličić.

Prema njegovim riječima, ovaj posao traži disciplinu. Ipak, sa ovim autom dobiće i na ekonomičnosti.

- Isplati se u svakom smislu, nema velikih servisa, a ne moram ići ni na benzinsku pumpu, tako da je najveća ušteda na gorivu - rekao je Miličić.

Skupo održavanje, buka i potrošnja goriva svakodnevica su klasičnih automobila, a koje skoro da i nema kod električnih automobila.

- Izgled je gotovo isti kao kod klasičnog “golfa”, osim LED osvjetljenja, pa za njega kažemo da ima isto tijelo i dušu, samo drugo srce - rekao je Miličić.

Miličić je još od malih nogu zavolio “golfove” pa je u svojoj garaži imao sve modele, od čuvenog “keca” pa sve do ovog na električni pogon sada.

- To je automobil za običnog čovjeka, lako ga je održavati pa samim tim sam u dvorištu imao sve kako je išla koja generacija. Sa “peticom” sam krenuo da taksiram i nikad nisam zažalio. Bio je to pravi izbor, tako će biti i u budućnosti - rekao je Miličić.

On je dodao da bi dobro bilo da svaki veći grad ima terminale za punjenje električnih automobila zbog putovanja za more, ali i u neke druge gradove u našoj zemlji.

Subvencije

Radovan Miličić kazao je da je u gradu još mali broj auta na struju, a među taksistima do sada ih nema niko.

- Dobro bi bilo da se subvencioniše nabavka električnih auta, jer su ona dosta skuplja, pa i duplo u odnosu na klasična - rekao je Miličić dodavši da ima nesavjesnih građana koji se parkiranju na mjesta gdje se nalaze punjači za električna vozila.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Galerija
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana