Sve više vegana i vegetarijanaca među mladima

M. Š.
Sve više vegana i vegetarijanaca među mladima

BANjALUKA - U Banjaluci se iz godine u godinu povećava broj vegana i vegetarijanaca, a ovi relativno novi režimi ishrane i filozofije života naročito su popularni među mladima.

Rekla je ovo za “Glas Srpske” specijalista nutricionizma Dragana Lošić te dodala da među poklonicima preovladavaju žene.

- Kako raste svijest o uticaju ishrane na zdravlje te zaštiti okoline i životinja, tako raste i broj vegana i vegetarijanaca. Svaki pojedinac koji želi značajnije da mijenja ishranu trebalo bi prvo da potraži stručnu pomoć nutricioniste kako bi se spriječio razvoj potencijalnih nutritivnih deficita - rekla je Lošićeva.

Naglasila je da vegetarijanci, a naročito vegani mogu imati poteškoće sa adekvatnim unosom proteina, zdravih masti, cinka, željeza i vitamina B12. Kazala je da se veganima preporučuje uzimanje vitamina B12 jer se on isključivo nalazi u namirnicama životinjskog porijekla.

Svjetski dan vegana obilježili su juče i vegani u Banjaluci koji tvrde da se susreću sa predrasudama okoline. Jedna od njih je Jovana Tanasić koja je vegan već sedam godina. Ona kaže da ponuda hrane u gradu ne odgovara njihovim potrebama.

- U Banjaluci nije adekvatna ponuda hrane za vegane i one koji se zdravo hrane. Ako govorimo o restoranima, u moru mesa malo gdje mogu naći nešto vegansko, a da nije obično prijesno povrće. Uglavnom smo navikli da nosimo svoju hranu - rekla je Jovana te dodala da se osjeća odlično otkako je vegan.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana