Sve tiša zvona u seoskim školama

Vesna Popović
Sve tiša zvona u seoskim školama

Banjaluka - Manjak učenika na seoskim područjima uslovio je gašenje područnih škola, a jednu centralnu pretvorio u područnu školu. Tako je u posljednjih šest godina zatvoreno osam područnih obrazovnih ustanova na podruju grada.

U Ministarstvu prosvjete i kulture RS rekli su da se od 2009. godine sprovodi racionalizacija mreže škola s ciljem obezbjeđivanja kvalitetnijih uslova za školovanje učenika.

Naveli su da su zatvorena područna odjeljenja u Obrovcu i Stratinskoj koja su bila dio centralne Osnovne škole "Mladen Stojanović" u Bronzanom Majdanu.

- U OŠ "Petar Kočić" Kola zatvorena su područna odjeljenja u Lokvarima, Vilusima i Konotarima, u Rekavicama i Šumnjacima koja su bila dio OŠ "Vojislav Ilić" u Krupi na Vrbasu, te područna škola u Barlovcima koja je pripadala OŠ "Jovan Dučić" u Zalužanima - rekli su u ovom ministarstvu.

Naveli su da je od tada OŠ "Janko Veselinović" u Mišinom Hanu izgubila status centralne škole.

- Dobila je status područnog devetorazrednog odjeljenja, koje pripada OŠ "Milutin Bojić" iz Potkozarja - rekli su u ovom ministarstvu.

Direktor OŠ "Petar Kočić" u Kolima Dubravka Bosančić rekla je da su odjeljenja u Lokvarima i Vilusima zatvorena 2010. godine, a u Konotarima 2015. godine.

- Već pet godina sam direktor ove škole i primijetila sam da se iz godine u godinu konstantno smanjuje broj učenika u  područnim odjeljenjima, ali i u centralnoj školi koju trenutno pohađa 111 učenika - rekla je Bosančićeva.

Smatra da jedan od većih uzroka takve situacije predstavljaju  teški uslovi života.

- Zbog toga se smanjio broj novorođene djece na selima, a isto tako, baš u potrazi za boljim životom, mnogi napuštaju sela i odlaze u gradove - navela je Bosančićeva.

Dodala je da ova centralna škola trenutno ima još područno petorazredno odjeljenje u Pavićima i devetorazredno u Stričićima.

Međusmjene

Zbog dolaska ljudi u urbanije dijelove Banjaluke pojedine škole imaju veliki broj učenika, ali nemaju dovoljno učionica, zbog čega moraju organizovati međusmjene. U školskoj 2014/2015. takva situacija je bila u osnovnim školama "Branko Ćopić", "Petar Petrović Njegoš", "Ivan Goran Kovačić", "Sveti Sava", "Branko Radičević", "Ivo Andrić" i "Aleksa Šantić".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana