Sva djeca treba da imaju ista prava

Vanja Žarković, Miloš Vasiljević
Sva djeca treba da imaju ista prava

BANjALUKA - Predstavnici roditelja, čiji mališani pohađaju privatne vrtiće, koji se bore da subvencije za djecu u svim predškolskim ustanovama budu izjednačene, uputili su u petak dopise Ombudsmanu BiH i Kabinetu predsjednika Republike Srpske, odnosno Senatu RS.

Oni su zakucali na vrata ovih institucija smatrajući da su prava djece ugrožena u pogledu nepoštovanja Konvencije UN-a. Konkretno, riječ je o visini subvencija koje grad izdvaja za djecu koja pohađaju predškolske ustanove.

- Imajući u vidu da je prošle godine objavljena studija UNICEF-a pod naslovom “Studija ulaganja u djecu u Republici Srpskoj”, čije se preporuke tiču upravo naše inicijative, htjeli bismo da vas zamolimo da kao organizacija koja prati sprovođenje međunarodnih dokumenata, kao što je Konvencija o pravima djeteta, pokrenete predmet u vezi sa našim problemom, te da date i svoje mišljenje o tome da li i kako Gradska uprava diskriminiše djecu predškolskog uzrasta - naglašeno je u dopisu.

Prema mišljenju roditelja diskriminacija se ogleda u tome što su finansijski različito tretirana djeca koja idu u javne i privatne vrtiće.

Uzimajući u obzir planirani budžet za ovu godinu, kako ističu, nema naznaka da će biti prekinut neravnopravan odnos prema djeci.

- Jasno je da Gradska uprava podržava diskriminaciju djece koja idu u privatne vrtiće time što pokriva svako povećanje ekonomske cijene javnih vrtića. Istovremeno, za djecu koju su roditelji morali upisati u privatni vrtić, samo zbog nedostatka kapaciteta u javnim vrtićima, grad izdvaja svega 60 KM mjesečno - dodali su, između ostalog, u dopisu.

Podsjetili su da je krajem januara, više od 2.500 roditelja potpisalo Inicijativu kojom su tražili da grad tretira svu djecu jednako, te su zahtijevali sastanak sa gradonačelnikom i predsjednikom Skupštine.

- Nekoliko dana kasnije došlo je i do sastanka, ali sa gradskim menadžerom, na kojem ne da nije bilo konstruktivnog prijedloga, nego je odnos prema predstavnicima grupe roditelja i vlasnika privatnih vrtića bio takav da su mnogi od njih napustili sastanak - pišu roditelji.

Sljedeći dan, roditelji i vlasnici privatnih vrtića sastali su se sa predsjednikom Skupštine, dok sa gradonačelnikom nisu uspjeli.

- U medijskim istupima gradonačelnika naš problem je predstavljen kao nešto što moramo rješavati sa vlasnicima vrtića, te da ne očekujemo da će doći do značajnijih povećanja subvencija. Ponovo smo dostavili zahtjev za sastanak, i to isključivo sa gradonačelnikom, ali do njega nije došlo. Svaki dan naši predstavnici zovu Kabinet gradonačelnika s ciljem da saznaju kada bi moglo doći do sastanka, ali niko ne odgovara na pozive - tvrde roditelji.

Jedan od koordinatora Inicijative Branko Crnogorac istakao je za “Glas Srpske” da roditelji neće odustati, uprkos ignorisanju Gradske uprave.

- Svaka marka uložena u rani rast i razvoj imaće višestruki povrat. Taj “trošak” predstavlja doslovno ulaganje u budućnost - istakao je Crnogorac.

Gradski menadžer Bojan Kresojević rekao je za “Glas Srpske” da je ova Gradska administracija, na čelu sa Draškom Stanivukovićem, prepoznala potrebu roditelja čija djeca pohađaju privatne predškolske ustanove.

- To potvrđuje činjenica da s­mo prva Gradska uprava koje je uvela subvencije za boravak djece u vrtićima. Već tada smo izrazili želju i potrebu da se taj iznos poveća, ali moramo uzeti u obzir realne budžetske mogućnosti - rekao je Kresojević.

Prema njegovim riječima, na sastanku sa roditeljima došli su do zaključka, odakle, na koji način i u kojem iznosu se mogu obezbijediti sredstva.

- Poznato je da budžetska sredstva raspoređuje Skupština grada, a gradonačelnik predlaže. Na tom sastanku, Gradska administracija se obavezala  da će uputiti takav  prijedlog, ali da takav prijedlog razmatra Skupština grada i usaglašeno je da će roditelji sa “drugom stranom” političke scene grada to usaglasiti. Nismo dobili informaciju da li je prijedlog, koji smo mi dogovorili, dobio podršku - rekao je Kresojević.

Podsjetimo, gradonačelnik je nedavno istakao da ne izbjegava roditelje, te da je neophodno još vremena za usaglašavanje.

- Pozivam roditelje da poštuju ono što grad može, naše kapacitete. Ja ću svakako razgovarati sa roditeljima. Poručujem im da ćemo upriličiti taj sastanak. Ne želim da sastanak pređe u neku vrstu rasprave, prepucavanja, nelagode, kao što je bio sa gradskim menadžerom - naglasio je Stanivuković.

Ekonomska cijena

U dopisu je pojašnjeno da je ekonomska cijena javnog vrtića lani iznosila mjesečno 502 KM, a roditelji su plaćali 165 KM, kao i godinama unazad. Grad je lani za potrebe Centra za predškolsko obrazovanje i vaspitanje izdvojio više od 15 miliona. Ove godine je budžet za Centar povećan za pet miliona KM, pa je ekonomska cijena boravka djeteta u javnom vrtiću 600 KM mjesečno.

- S druge strane, ekonomska cijena mjesečnog boravka djeteta u privatnim vrtićima je skočila, pa tako u većini vrtića varira između 350 KM i 420 KM, s tim da imamo i najave vlasnika da će zbog lančanih poskupljenja i inflacije sigurno doći i do novih poskupljenja - dodali su u dopisu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana