Suve slavine u više banjalučkih naselja, mještani se snalaze kako znaju i umiju

Katarina Šaponja
Suve slavine u više banjalučkih naselja, mještani se snalaze kako znaju i umiju

Prekomjerna potrošnja vode, od kada je uvedeno vanredno stanje, dovela je do toga da juče u više banjalučkih naselja dođe do redukcije.

Kako su saopštili iz “Vodovoda”, uprkos svim njihovim apelima potrošnja vode rasla je iz dana i dan, a pošto su najavljene ekstremne temperature očekuju da će taj trend rasta da se nastavi.

Došlo je, kako kažu, do tačke kada moraju sa apela da pređu na sljedeći korak, a to je da uvedu redukcije. Tako je od 12 časova juče, pa sve do jutros u šest časova redukcijom trebalo da bude obuhvaćeno područje koje se vodom snabdijeva sa rezervoara Tunjice.

- Riječ je o naseljima Piskavica, Potkozarje, više zone Ramića i Barlovaca te više zone Prijakovaca i Dragočaja - pojasnili su iz “Vodovoda”.

Kako kažu, potrošnja na tom sistemu je uduplana, a u ponedjeljak je premašila 3.500 kubika, dok je redovna oko 1.500.

- Želimo da građani shvate da redukcije zavise isključivo od potrošnje, a raspored za dalju obustavu vode pravićemo dan za dan - rekli su iz “Vodovoda” i dodali da ako bude dobra popunjenost neće biti redukcija.

- Ako bude kritično, isključićemo snabdijevanje vodom na određeni period. Trudićemo se da to bude tokom noći, kada ljudi spavaju, a da svi imaju vodu tokom dana. Svako jutro ćemo objavljivati isključenja za naredna 24 sata - kazali su iz ovog preduzeća.

Podsjetili su da je i dalje na snazi vanredna situacija i da voda treba da se upotrebljava isključivo za lične potrebe i potrebe domaćinstva.

- Ne smiju se puniti bazeni, zalijevati pločnici, prati nešto van kuće. Razumijemo da treba zaliti baštu, ali ne morate to raditi svako jutro i svako veče - naveli su iz “Vodovoda”.

Kako bi se rasteretila javna vodovodna mreža upućen je i poziv poljoprivrednim proizvođačima da se jave za dopremanje vode.

- Odsjek za poslove civilne zaštite i Profesionalne teritorijalno vatrogasno-spasilačke jedinice su na raspolaganju i po potrebi će stanovništvu koje posjeduje plantažne zasade i farme, a koji se nalaze na stabilnom sistemu snabdijevanja vodom, dopremiti vodu neophodnu za obavljanje ovih djelatnosti - saopštili su iz Gradske uprave.

Prema njihovim riječima, poljoprivredni proizvođači se mogu obratiti Centru za obavještavanje putem broja telefona 121, koji će dalje usmjeravati građane na sekretara pripadajuće mjesne zajednice.

Mještanka Piskavice, Nevena Grujić kazala je kako sa suprugom uzgaja kukuruz i pšenicu, a imaju i veliku baštu za lične potrebe te da zbog redukcije traktorom u bačvama dovoze vodu iz obližnje rječice.

- Prošle godine vodu nismo imali deset dana te smo bili primorani da je naručujemo od Civilne zaštite - pojasnila je Grujićeva.

Ističe kako već tri godine unazad ljeti po nekoliko dana nemaju vodu pa se snalaze kako znaju i umiju.

- Te periode smo pregurali onako kako moramo, niko nas i ne pita. Baštu nismo ni zalivali iz razloga što smo znali da ako to budemo radili, onda nećemo imati vodu za osnovne potrebe - istakla je Grujićeva.

Priječani

Predsjednik MZ Priječani, David Ponorac smatra da redukcija vode u 21. vijeku tokom dana nije prihvatljiva te naglašava da nisu krivi mještani, nego oni koji nisu dobro isprojektovali cijevi za vodu.

- Nije u redu da se restrikcije uvode u bilo kojem naselju tokom ljeta, jer smo znali da će potrošnja vode biti povećana te kakvi su kapaciteti bazena i smatram da je to greška nadležnih - pojasnio je Ponorac.

Kako ističe, grad se dovodi u situaciju da čitave godine ima pukotine na zastarjeloj infrastrukturi, što, kako ističe, uzrokuje gubljenje na desetine hiljada kubika vode dnevno.

- Ne ulažu u popravku vodovodne mreže, već zatvaraju česme građanima kojima je voda potrebna - istakao je Ponorac.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana