Šukalo: Besplatne udžbenike smo uveli da olakšamo školarcima početak nove školske godine

G.S.
Šukalo: Besplatne udžbenike smo uveli da olakšamo školarcima početak nove školske godine

BANjALUKA - Početak školske godine je veoma značajan period u godini, zbog čega gradska administracija teži da pruži što veću podršku porodicama, školarcima i prosvjetnim radnicima.

Poručila je ovo savjetnica gradonačelnika za društvene djelatnosti Milada Šukalo, istakavši da je Grad Banja Luka aktivno radio i radi na donošenju mjera koje imaju za cilj da olakšaju porodicama i školarcima početak nove školske godine, s obzirom na to da ovaj period iziskuje niz troškova.

– Prva i najznačajnija mjera koju smo uveli svakako su besplatni udžbenici za osnovce od petog do devetog razreda. Posebno smo ponosni na ovu mjeru, koja se po uzoru na Banju Luku  implementira i u drugim lokalnim zajednicama – rekla je Šukalova.

Ona je dodala da su u proteklom periodu izdvojena i rekordna sredstva za obnovu školskih objekata.

– Obnovili smo više školskih objekata na području grada, u proteklom periodu obnovljen je krov OŠ „Dositej Obradović“, u toku je priprema rekonstrukcije Sokolskog doma, gdje će biti smještena prva sportka gimnazija. Svakako jedan od značajnijih projekata je i preko milion KM izdvojenih za rekonstrukciju kotlovnica u dvije banjalučke škole – OŠ „Đura Jakšić“ i Poljoprivredna škola, čime će biti omogućeno bolje grijanje za đake ovih škola – naglasila je savjetnica Šukalo.

Takođe je napomenula da je ova gradska administracija izgradila i novi školski objekat u naselju Ada i da je u toku izrada projektne dokumentacije za izgradnju škole na Paprikovcu i Srednjoškolskog centra, koji je, prema njenim riječima, neophodan gradu. 
– Grad je već napravio i prve korake za rješavanje pitanja Građevinske škole, koja će biti izgrađena na lokaciji gdje je ova škola bila privremeno smještena, odnosno na lokaciji u blizini Nove autobuske stanice – kazala je savjetnica Šukalo, koja je tom prilikom naglasila da su sve ovo sistemske mjere koje imaju za cilj stvaranje boljih uslova za učenike sa područja grada.

Navela je i to da se već četvrtu godinu zaredom organizuju manifestaciju „Veliki početak“, koja će biti održana od 1. do 3. septembra, i da da školarce očekuju sportske aktivnosti  sa Školom sporta „Kasper“, kao i veliki edukativni poligon iz oblasti bezbjednosti u saobraćaju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana