Subvencijama podstiču proizvodnju i zapošljavanje

Aleksandar Stojanović
Subvencijama podstiču proizvodnju i zapošljavanje

Banjaluka- Grad će do kraja godine izdvojiti 957.000 KM podsticaja za privredu. Od te sume privrednici će dobiti 637.000 KM za nabavku mašina kako bi povećali proizvodnju, dok će za 65 građana biti izdvojeno 320.000 KM kako bi pokrenuli sopstveni biznis.

Načelnik Odjeljenja za privredu Radenko Komljenović ističe da je pravo na podsticaje ostvarilo 40 privrednika nakon sprovedenog javnog poziva. - Sredstva dobijena iz budžeta privrednici moraju utrošiti u nabavku osnovnih sredstava za rad. Grad sufinansira najviše 30 odsto od vrijednosti mašina, odnosno najviše 20.000 KM po preduzeću. Preduzeće prvo nabavi sredstvo za rad, a potom se isplaćuje dio za sufinansiranje - objašnjava načelnik Komljenović.

Direktor preduzeća Drvna galanterija "Milinković" Nenad Milinković rekao je da svaka pomoć i podrška dobro dođu u današnje vrijeme, a da je za njegovu firmu to od velikog značaja, pogotovo zbog činjenice da je prije pet mjeseci u požaru izgorjela njihova proizvodna hala. - Osim finansijske pomoći, ovo ima i drugu dimenziju. Lično, ovo doživljavam i kao jedan vid brige i podrške za nas privrednike koji nam pokazuje da nismo sami i da neko vodi računa o nama - naglasio je Milinković i dodao da će mu sredstva za sufinansiranje dobro doći u nabavci TNT mašine.

Po istom javnom pozivu, 65 nezaposlenih građana dobiće između 3.000 i 7.000 KM kako bi osnovali svoj biznis. U Odjeljenju za privredu su još dodali da će ukupni ovogodišnji podsticaji za privredu iznositi 1,15 miliona KM.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana