Subvencijama čuvaju stare zanate

Miloš Vasiljević
Subvencijama čuvaju stare zanate

BANjALUKA - Za subvencije poslovnim subjektima grad je izdvojio 1,5 miliona KM, a javnim pozivom, koji je otvoren do 27. maja, predviđena je dodjela pet vrsta subvencija, za samozapošljavanje, za povećanje produktivnosti i podršku izvozu, za očuvanje starih i umjetničkih zanata i domaće radinosti te subvencije samostalnim preduzetnicima koji imaju do pet zaposlenih, kao i subvencija za razvoj turizma.

Iz grada su pojasnili da su subvencije za samozapošljavanje namijenjene za pokretanje samostalne preduzetničke djelatnosti kao osnovne djelatnosti.

- Ova subvencija je podijeljena na tri linije, a maksimalan iznos po korisniku ne može biti veći od 15.000 KM - navode iz grada.

Subvencija za povećanje produktivnosti i podršku izvozu namijenjena je izvozno orijentisanim poslovnim subjektima iz oblasti prerađivačke industrije. Ove godine uvedena je i subvencija samostalnim preduzetnicima koji imaju do pet zaposlenih i namijenjena je za nabavku osnovnih sredstava. Maksimalan iznos po korisniku ne može biti veći od 10.000 KM. Cilj subvencije za razvoj turizma je da unaprijedi turističku ponudu grada i poveća broj turista i broj dana koji će provesti u gradu.

Direktor Zanatsko-preduzetničke komore Republike Srpske Jovica Bratić  rekao je za “Glas Srpske” da je zanatstvo u takvom stanju da mu je neophodna injekcija poput ove.

- Ne samo da pomažu finansijski nego i motivišu. Zanatlijama to znači, jer znaju da neko misli na njih - rekao je Bratić.

Kako je naglasio, subvencija za očuvanje starih i umjetničkih zanata i domaće radinosti od 2.000 KM značiće mnogo zanatlijama koji uglavnom imaju male prihode.

- Ti stari zanati su u izumiranju. U Banjaluci imamo sve manje obućara, kovača, remenara i samo jednog vunovlačara. Njihov je posao ugrožen, nema ih puno pa im svima treba pomoći - rekao je Bratić.

Jedini banjalučki vunovlačar Goran Irić rekao je za “Glas Srpske” da su zanatlije u sve težoj poziciji.

- Značajna je svaka subvencija, nisu to velika sredstva, ali ipak ovo je dobar korak za očuvanje starih zanata. Situacije je teška, posebno za samostalne zanatlije. Vrtimo se u krug, sami sebi tražimo poslove da bi opstale. Da nemamo isplativost ne bi ni radili, ali sve guši zanatlije. Prođite gradom i vidjećete na desetine zatvorenih zanatskih radnji što nije dobro - rekao je Irić.

Prema njegovim riječima, manji porezi i doprinosi smanjili bi pritisak na zanatlije. Dodaje da je sve manje registrovanih zanatlija posebno u vremenu galopirajuće inflacije, a zabrinjava ga činjenica da je većina majstora u poodmaklim godinama.

Prijave

Prijave sa potrebnom dokumentacijom dostavljaju se u zatvorenoj koverti putem protokola, u kancelariju broj 14 Gradske uprave radnim danom od osam do 15 časova ili putem pošte. Rok za podnošenje prijava je 30 dana od dana objave javnog poziva za sve vrste subvencija, kako su naveli u Odjeljenju za privredu i lokalni ekonomski razvoj. Nepotpune i neblagovremene prijave neće biti uzete u razmatranje.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana