Studenti iz Novog Sada posjetili “Eko toplane”

A. S.
Studenti iz Novog Sada posjetili “Eko toplane”

Banjaluka - Studenti Fakulteta tehničkih nauka iz Novog Sada u sklopu praktične nastave posjetili su juče preduzeće “Eko toplane” Banjaluka, gdje su imali priliku da vide i od stručnog osoblja saznaju kako funkcioniše moderan sistem daljinskog grijanja zasnovan na čistoj energiji.

Aleksandar Anđelković, šef Katedre za toplotnu tehniku u ovoj obrazovnoj ustanovi, je rekao da studenti na reprezentativnom primjeru mogu da vide kako se na ekološki način može snabdijevati određeno područje.

- Što se tiče mene i studenata, izuzetno smo zadovoljni, pogotovo podatkom da je u toku prethodne grejne sezone biomasa kao energent bila zastupljena 98 odsto. To je primer koji se ne može pronaći ni u svetskim razmerama. U Srbiji ovakve primere nemamo, pa nam je bila ideja da ih pokažemo našim studentima - kazao je Anđelković.

Dodao je da na fakultetu u Novom Sadu studira veliki broj studenata iz Republike Srpske koji u budućnosti mogu biti nosioci ovakvih ili sličnih projekata. Student na smjeru energetika i procesna tehnika Aleksandar Petrović prezadovoljan je viđenim.

- Veoma mi se sviđa toplana zato što je modernizovana i ima veliki stepen automatizacije. Imali smo priliku da naučimo mnogo novih stvari kada je funkcionisanje ovakvih sistema u pitanju - rekao je on.

Njegovom kolegi Milošu Nestoroviću svidjelo se to što toplana kao energent koristi čistu zelenu energiju.

- Na svakom koraku možemo vidjeti efekte globalnog zagađivanja. Mislim da je ovo prava stvar i da je potrebno težiti tome i nastaviti u tom pravcu - istakao je Nestorović. 

Izgradnjom “Eko toplana” završena je prva i najvažnija faza rješenja problema daljinskog grijanja u Banjaluci, jer je obezbijeđen stabilan i ekološki prihvatljiv izvor toplotne energije, a što je i praktično dokazano u ovoj sezoni grijanja. Kako bi bio obezbijeđen potpuni komfor, odnosno potreban nivo kvaliteta grijanja svim korisnicima, potrebno je izvršiti rekonstrukciju distributivne mreže koja je stara 45 godina i u jako je lošem stanju. Prvi koraci već su napravljeni nedavnim snimanjem vrelovodne mreže specijalnim dronom.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana