Stižu dvije posljednje stipendije

Aleksandar Stojanović
Stižu dvije posljednje stipendije

Banjaluka - Proces stipendiranja 1.236 srednjoškolaca za minulu školsku godinu biće okončan narednih dana, kada budu isplaćene deveta i deseta stipendija. Za tu namjenu iz gradskog budžeta izdvojeno je 1,6 miliona KM.

Potvrdili su ovo u Odjeljenju za obrazovanje, zdravstvo, omladinu i sport i dodali da će istovremeno biti isplaćena sedma rata stipendija za 361 studenta. Osma stipendija biće uplaćena u septembru, a posljednje dvije u oktobru.

- Početkom septembra biće raspisan konkurs za dodjelu učeničkih stipendija za školsku 2019/2020. godinu, a za studente prvog ciklusa studija u drugoj polovini oktobra - rekli su iz nadležnog odjeljenja.

Učenici i studenti moći će da konkurišu za jednu od tri vrste stipendija i to stipendije za uspjeh u školi i na fakultetu, stipendije prema socijalnom statusu i stipendije za deficitarna zanimanja, a za to će iz budžeta biti izdvojeno 1,6 miliona KM. Što se tiče stipendija po osnovu uspjeha i socijalnog statusa, one iznose 80 KM za učenike i 130 KM za studente, dok je za deficitarna zanimanja predviđeno 160 KM za srednjoškolce, odnosno 250 KM za studente.

Srednjoškolac koji nije želio da mu ime objavimo kaže da stipendija mnogo znači u toku školovanja.

- Znatno olakšam i svojim roditeljima, jer pokrijem troškove nabavke udžbenika i pribora, a ostane mi nešto i za džeparac. Osim toga, veliki je podsticaj za uspjeh u školi, jer me motiviše da ne popuštam sa učenjem da bih imao bolji prosjek - rekao je naš sagovornik.

I studentkinja Fakulteta političkih nauka Maja Nikolić kaže da prima stipendiju od prve godine studija, te da joj znatno olakšava studiranje.

- U ova teška vremena svaka pomoć je dobrodošla. Ako želimo da ostvarujemo dobre rezultate, jako je teško raditi, a onda smo na teretu roditeljima. Zaista mnogo znači kada neko cijeni naš trud i učenje, a planiram i sljedeće godine da apliciram za stipendiju - rekla je Nikolićeva i posebno pohvalila Gradsku upravu zbog redovnih isplata, jer je svaka rata isplaćena na vrijeme.

Deficitarna zanimanja

Iz Odjeljenja za obrazovanje, zdravstvo, omladinu i sport rekli su da se već znaju deficitarna zanimanja za sljedeću godinu.

- Kada je riječ o srednjoškolcima, u narednoj školskoj godini biće stipendirana zanimanja bravar, zidar, zidar-moler i mesar, a kada je riječ o studentima, stipendije će biti namijenjene za buduće profesore biologije, inženjere tekstilnog inženjerstva i elektrotehnike - poručili su iz odjeljenja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana