Stiže voda za 2.450 domaćinstava

Ilijana Božić
Stiže voda za 2.450 domaćinstava

BANjALUKA - Počele su pripreme za realizaciju novih projekata vodosnabdijevanja “Voda 2” i “Voda 3”, dok se istovremeno gradi više vodovoda u okviru “Vode 1”.

Kazao je ovo u četvrtak načelnik Odjeljenja za komunalne poslove Petar Bilčar i dodao da je u okviru tih aktivnosti raspisana javna nabavka za izradu urbanističko-tehničkih uslova i projekata za realizaciju projekata “Voda 2” i “Voda 3”.

- U okviru projekta “Voda 1” u punom jeku su radovi započeti tokom prošle i ove godine. Ovaj složeni projekat vodosnabdijevanja i kanalizacije podijeljen je u tri faze i vrijedan je ukupno 25 miliona KM, od čega se veći dio odnosi na kreditni aranžman sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj (EBRD) kao i osam miliona KM donacije Evropske unije - istakao je Bilčar.

Dodao je da putem ova tri projekta planiraju da obezbijede stabilno snabdijevanje vodom za 95 odsto stanovništva Banjaluke.

- Projekat “Voda 2” obuhvatiće gradnju vodovoda u Tuzlanskoj i ulici Srpskih ustanika na Starčevici, izmještanje primarnog vodovoda na starom mostu u Trapistima, izgradnju vodovoda u ulici Braće Miletića, završetak vodovoda u Jagarama, nastavak velikog podsistema Bronzani Majdan, pojedine krakove u podsistemu Zvijezda, poboljšanje vodosnabdijevanja sela na području Potkozarja, Mišinog Hana i Verića, te izgradnju kanalizacije u Vrbanji, Adi, Kuljanima, Drakuliću i na Laušu - rekao je Bilčar.

Naglasio je da je u okviru projekta “Voda 3” planirano da budu izgrđeni rezervoar na Starčevici, sekundarna vodovodna mreža Tunjice 2, Dragočaj i Šargovac, te više vodovoda u selima na području Manjače.

- Za radove u okviru “Vode 1” biće izdvojeno 7,8 miliona KM, a biće izgrađeno ukupno 56 kilometara nove vodovodne mreže za 2.450 domaćinstava sa oko 10.000 stanovnika - kazao je Bilčar.

“Crno vrelo”

Petar Bilčar podsjetio je da je jesenas počela izgradnja velikog rezervoara u gornjem dijelu Česme.

- To će konačno riješiti problem vodosnabdijevanja ovog naselja. Tada je počela i izgradnja cjevovoda prema Gornjoj Piskavici iz pravca Goleša, što predstavlja nastavak realizacije projekta “Crno vrelo”. U okviru tih radova počela je i izgradnja vodovoda u dvije ulice u naselju Lazarevo i u Zelenom viru - rekao je Bilčar.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana