Stiže voda na Tunjice

Jasmina Perišić
Stiže voda na Tunjice

Banjaluka - U naselju Tunjice, oko 185 domaćinstava, trebalo bi danas da dobiju vodu koja im je isključena prije sedam dana.

Zbog dugovanja većih od 50.000 KM "Elektrokrajina" je 26. novembra isključila struju koja je napajala pumpnu stanicu na javnoj česmi "Vidić", a s koje su se mještani snabdijevali vodom. Portparol "Elektrokrajine" Predrag Klincov rekao je da je do isključenja struje došlo jer mještani od marta 2010. godine nisu plaćali struju na mjernom mjestu izvorište vode - javna česma "Vidić".

- Električnu energiju smo juče ponovo uključili na osnovu naloga Tržišne inspekcije, a nakon što je "Elektrokrajini" stigao dopis iz "Vodovoda" da će od decembra preuzeti privremeno vlasništvo nad tim izvorištem, što smo mi odavno i predlagali - rekao je Klincov i dodao da će "Elektrokrajina" dug potraživati tužbom protiv mjesne zajednice Zalužani, odnosno grada Banjaluke.

U preduzeću "Vodovod" su potvrdili da će ubuduće preuzeti plaćanje električne energije sa ovog izvorišta, ali da nisu zaduženi za dosadašnja dugovanja građana.

- To je javna česma za koju su do sada bili zaduženi isključivo mještani, bez ijednog pravnog subjekta. Oni imaju i oko 200.000 KM duga za vodu, koju takođe nisu plaćali duži niz godina, ali smo uspjeli da potpišemo ugovor o reprogamu sa 93 potrošača na iznos od 52.858 KM - rekla je portparol "Vodovoda" Branka Ristić.

Ona je istakla da je zbog ovog dugogodišnjeg problema i nelegalne potrošnje u maju pokrenuta akcija priključivanja na novu vodovodnu mrežu.

Projekat izgradnje ove sekundarne mreže finansiran je kreditnim sredstvima "KfW" banke, a u "Vodovodu" ističu da se jedino potrošačima u ovom naselju izašlo u susret da se iz kreditnih sredstava finansira i izgradnja priključaka do vodomjernog okna.

- Do 13. novembra na novi sistem priključilo se 125 potrošača, što znači da je njih 60 ostalo bez vode kad je isključena javna česma. Od pomenutih 60 potrošača 16 je u procesu realizacije, a 44 se uopšte nisu oglasili - rekla je Ristićeva i podsjetila da je novi cjevovod pušten u rad 17. novembra.

Mještani

Stanovnik Tunjica Aleksa Lakić rekao je da mještani ne spore svoju krivicu, ali da je sramota da tolika domaćinstva u 21. vijeku sedam dana nemaju vode.

- Ne bježimo ni od plaćanja, ali mještani ne mogu sami ustanoviti koliko je ko pojedinačno struje potrošio. To je bilo na "Elektrokrajini" da odredi, ali oni su potraživali samo ukupan dug - rekao je Lakić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana