Stigli rezultati iz Beograda i Zagreba: Voda u Banjaluci ispravna za piće

GS
Foto: Ilustracija

BANjALUKA- Predstavnici preduzeća “Vodovod” a.d. Banjaluka predočili su javnosti rezultate o ispravnosti vode koji su stigli iz Instituta za javno zdravlje Srbije “Dr Milan Jovanović Batut”, te su još jednom ponovili kako je voda za piće – ispravna.

“Razumijemo strah koji se pojavio kod naših sugrađana. Zato vam na našem sajtu svima na uvid stavljamo rezultate analiza i sirove vode (iz taložnica) i vode za piće. Čim stignu dopisi iz Novog Sada i Zagreba takođe ćemo vam ih predstaviti”, navedeno je iz preduzeća “Vodovoda”.

Dodaju i to kako Ministarstvu zdravlja i socijalne zaštite i Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede redovno dostavljaju godišnji izvještaji o kvalitetu vode, te da nikada nisu dobili neku primjedbu ili su zatražene vanredne kontrole, iz čega slijedi da smatraju da je voda zdravstveno bezbjedna.

“Želimo još da napomenemo da se moraju razlikovati sirova i voda za piće. U sirovoj vodi, onoj koja je slobodna u prirodi, moraju biti mikroorganizmi, organizmi i nečistoće i to nije voda za piće. Za vas i nas važno je da je voda koja je prerađena, dakle prečišćena i dezinfikovana, zdravstveno bezbjedna za piće”, ističu iz “Vodovoda”.

Naglašavaju i to da, budući da je prema laboratorijskim ispitivanjima i mišljenjima stručnjaka iz Instituta voda zdravstveno bezbjedna, troškovi ispitivanja padaju na teret inspekcije.

Kompletno saopštenje preduzeća “Vodovod”, kao i nalaze iz “Batuta” možete da pogledate ovdje.

Ovo je dio testiranja koji se odnosi na prisustvo virusa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana