Stigao 221 zahtjev za subvencije zapošljavanja

Igor Pilipović
Stigao 221 zahtjev za subvencije zapošljavanja

Banjaluka - Odjeljenje za privredu dobilo je 221 zahtjev za subvencionisanje zapošljavanja i samozapošljavanja. Za tu namjenu iz gradskog budžeta ove godine biće izdvojeno 800.000 KM.

- U toku je provjera zahtjeva, odnosno provjere da li aplikanti ispunjavaju uslove propisane Pravilnikom o uslovima i načinu ostvarivanja subvencija za zapošljavanje novih radnika i za samozapošljavanje u proizvodnim, zanatskim i uslužnim djelatnostima - rekli su u Odjeljenju za privredu.

Dodaju da će realizacijom ovog programa biti podržano zapošljavanje 130 novih radnika.

- U posljednje tri godine iz budžeta grada izdvojeno je 1,9 miliona KM, čime je omogućeno da posao dobije 290 radnika - kazali su u Odjeljenju za privredu.

Subvencije su namijenjene poslodavcima za zapošljavanje novih radnika i nezaposlenim licima za samozapošljavanje, uz uslov da su najmanje mjesec prijavljeni na evidenciji Zavoda za zapošljavanje RS.

- Pravo na subvencije za zapošljavanje u proizvodnim, zanatskim i uslužnim djelatnostima imaju privredna društva i samostalni preduzetnici, dok
na subvencije pri samozapošljavanju u proizvodnim, zanatskim i uslužnim djelatnostima pravo imaju nezaposlena lica koja su obavljanje djelatnosti registrovala u toku javnog poziva za dodjelu subvencija - rekli su u Odjeljenju za privredu.

Napomenuli su da su u odnosu na ranije godine donesene neke novine za dodjelu sredstava koje se, prije svega, odnose na visinu pojedinačne subvencije.

Prema pravilniku iz prošle godine, bilo je propisano da se visina subvencije utvrđuje obračunavanjem u procentima od prosječno isplaćene bruto plate u RS za prethodnu godinu, pri čemu je kod zapošljavanja novih radnika bila utvrđena po stručnoj spremi, a kod samozapošljavanja po vrsti djelatnosti.

- S obzirom na to da su se obračunom na ovaj način javljale velike razlike u visini odobrenih subvencija, izmjenama je riješeno da su fiksni iznosi subvencija po stručnim spremama - kazali su u Odjeljenju za privredu.

Rade Broćeta, koji se bavi molerajom, prošle godine je od grada dobio podsticaj.

- Te pare su mi dobrodošle za tu godinu, jer sam od podsticaja mogao da platim doprinose i da mi ostane 250 KM mjesečno - rekao je Broćeta.

Fiksni iznosi podsticaja

- Polukvalifikovani/nekvalifikovani od 3.000 KM

- Kvalifikovani od 4.000 KM

- Kvalifikovani - pripravnik od 4.500 KM

- Srednja stručna sprema od 5.000 KM

- Srednja stručna sprema - pripravnik od 5.500 KM

- Visoka školska sprema - od 6.000 KM

- Visoka školska sprema - pripravnik od 6.500 KM

- Visoka stručna sprema - od 7.000 KM

- Visoka stručna sprema - pripravnik od 7.500 KM

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana