Štićenik dječijeg doma Slađan Krsmanović diplomac na Pedagoškom fakultetu

Jasmina Perišić
Štićenik dječijeg doma Slađan Krsmanović diplomac na Pedagoškom fakultetu

Banjaluka - Životni san da postanem učitelj uskoro će biti ostvaren! Želim da radim sa djecom da ih učim životu, kao što su mene godinama učili moji vaspitači u dječijem domu.

Tako razmišlja i govori apsolvent Pedagoškog fakulteta Nezavisnog univerziteta Banjaluka, Slađan Krsmanović.

On od 14 godine boravi u domovima za nezbrinutu djecu. Vaspitači i ljudski kvaliteti su ga izveli na pravi životni put.  Iz Dječijeg doma "Rada Vranješević" u Banjaluci uskoro će izaći kao učitelj.

- Za nekoliko dana braniću diplomski rad na Nezavisnom univerzitetu Banjaluka na kojem su mi omogućili da besplatno studiram razrednu nastavu. Beskrajno sam zahvalan kako Univerzitetu tako i upravi Doma na podršci koju su mi dali tokom obrazovanja - priča  Krsmanović.

Rodom je iz Rudog, a život koji ga nije mazio, doveo ga je 2010. godine u Banjaluku.

- Imam brata i majku u Rudom.  Oni žive u teškim uslovima jer su bez zaposlenja. Otac mi je umro još dok sam bio mali, a kako su se poslije njegove smrti desile neke nepredviđene stvari brat i ja smo završili u Domu za nezbrinutu djecu u Zvorniku - priča Krsmanović.

Rumeni obrazi otkrivaju dozu neprijatnosti dok se prisjeća najtužnijeg dijela svoga djetinjstva.

- Posebno sam vezan za Banjaluku za razliku od mog brata koji se po završetku srednje škole vratio kući. On je konobar po zanimanju. A kako nije našao stalni posao Rudo mu je bio jedini izbor. Majka i brat nešto zarade od  poljoprivrede i uz malu očevu penziju nekako preživljavaju. Nadam se da ću imati više sreće od njega i pronaći posao kako bih pomogao mojim najmilijima - naglašava Krsmanović.

Kaže da je svjestan da mu put neće biti lagan, ali neće birati poslove  u želji da što prije stane na svoje noge.

- Volio bih da radim kao učitelj u Banjaluci ali bih rado prihvatio ponudu i u rodnom Rudom ili tamošnjoj okolini. Ustvari, prihvatio bih bilo koji posao kada napustim dječiji dom jer ko bolje od nas u domu zna da su želje jedno a mogućnosti drugo - ističe Krsamnović.

Na kraju se još jednom osvrnuo na svoje vaspitače u zaposlene Dječijeg doma "Rada Vranješević".

- Vrijeme provedeno u domu nikad neću zaboraviti. Hvala svima onima koji su sve vrijeme bili uz mene, davali podršku da ostvarim svoje snove - zaključio je Krsmanović.

Studenti

Zamjenik direktora Dječijeg doma "Rada Vranješević" Nenad Talić rekao je da se u ovoj ustanovi, pored Krsmanovića ponose sa još četiri studenta.

- To su divna djeca: braća Jadranko i Rade Kunovac, Neven Mišković i Jovica Vasiljević. Želim ovim mladim ljudima puno sreće jer će im biti duplo teže da pronađu posao i izgrade karijeru nego studentima koji su bili okruženi roditeljskom pažnjom i ljubavlju - rekao je Talić.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana