Stari nakit i nove manifestacije za zimsku čaroliju

Miloš Vasiljević
Stari nakit i nove manifestacije za zimsku čaroliju

BANjALUKA - Iako do najluđe noći ima još mjesec i po novogodišnja euforija već se osjeća, a nadležni će uskoro početi sa ukrašavanjem grada, da bi i ove godine u predivnom ambijentu dočekali brojne turiste iz regiona i Evrope, ali i građanima uljepšali praznične dane.

Banjaluka je u godini na izmaku, prema brojnim pokazateljima, oborila sve rekorde posjećenosti, zbog čega Gradska uprava želi da grad učini još atraktivnijom destinacijom tokom zimskih praznika.

- Ulaganje u ambijent i proslavu tokom zimskih praznika investicija je koja se vrati gradu, a uz to u velikoj mjeri doprinosi privrednoj aktivnosti poslovnih subjekata na teritoriji grada - poručili su iz Gradske uprave.

Ističu da će Odjeljenje za komunalne poslove uskoro započeti kićenje grada da bi nakon toga mogli organizovati zabavne manifestacije.

- Grad će za novogodišnje ukrašavanje iskoristiti prošlogodišnji nakit, dok će onaj koji je oštećen zamijeniti novim - kazali su u gradskoj administraciji.

Ističu da će sugrađanima i svim posjetiocima nadolazeće praznike uljepšati zimski market pod nazivom “Zimzobal”, koji će od 1. decembra biti organizovan u parku “Petar Kočić”.

- Osim toga ove godine uvedena je još jedna novina, a to je poseban zimski program za mlade pod nazivom “Zima u Domu omladine”, koji je takođe planiran za decembar - rekli su oni.

Od novogodišnjih praznika i bogatih sadržaja u krajiškoj ljepotici mnogo očekuju i ugostiteljski objekti i turistički radnici.

Portparol Turističke organizacije Banjaluka Branka Branković rekla je za “Glas” da očekuju da će ovo biti najbolja turistička sezona do sada.

- U prvih devet mjeseci bilo je više od 103.000 noćenja, što je za osam odsto više u odnosu 2019. godinu, koja je bila rekordna. Zimski praznici svake godine uvećaju ove brojeve - rekla je Brankovićeva.

Naglašava da je Banjaluka odavno prepoznata kao atraktivna destinacija.

- Lani je u najluđoj noći i reprizi Banjaluku posjetilo više od 70.000 ljudi, što očekujemo i ove godine, jer će grad, koji ima višegodišnju tradiciju dočeka na otvorenom, ponovo zasijati u najljepšem svjetlu - rekla je Brankovićeva.

Zima i čašica prokuvanog vina na atraktivnim lokacijama u Banjaluku više ne dovode samo omladinu, nego i cijele porodica, a oni koji jednom dođu ponovo se vrate.

Turisti

Branka Branković je navela da već imaju najavu dolaska turista, kako iz regiona tako i šire pa će se oko praznika tražiti krevet više.

- Slovenci su gosti koji već rezervišu svoja mjesta i oni su najbrojniji, a obično ostanu dvije ili tri noći. Zbog avio-linija i bolje povezanosti Banjaluke sa gradovima iz zapadne Evrope i Skandinavije, očekujemo i veliki broj turista iz tih zemlja i to ne samo naših ljudi koji žive tamo nego i stranaca - rekla je Brankovićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana