Stara imena ponovo u modi

Igor Pilipović
Stara imena ponovo u modi

Banjaluka - Kada dajete svojoj djeci imena, vodite računa o tome da bi to jednog dana mogla biti imena ulica i trgova, svojevremeno je poručio legendarni Duško Radović.

Davanje imena djetetu je prava slatka muka roditelja. Dok jedni ostaju vjerni tradiciji, drugi se odlučuju za moderno ime, a neke majke i očevi svom potomku daju potpuno neuobičajeno ime.

Djeca u Banjaluci u prošloj godini najčešće su dobijala stara, tradicionalna imena sa ovih prostora, koja su popularna već duži niz godina.

- Najčešća imena koja su roditelji dali muškoj djeci su Nikola, Lazar, Marko, Mihajlo, Aleksa, Pavle, Luka... dok su djevojčice najčešće dobijale ime Ana, Milica, Marija, Dunja, Ena, Sara, Una, Mia... - kazala je šef Odsjeka za upravne poslove i građanska stanja Diana Džaja-Jokić.

U matične knjige upisana su i imena, koja su neobična i rijetka.

- U matičnu knjigu rođenih u prošloj godini evidentirana su neka rjeđa muška imena kao što su Lav, Časlav, Vukman, Irinej… Dok neka upisana neobična ženska imena su Danja, Leana, Lazarela, Sunčica, Valerija, Anika, Lenka, Marta, Katja, Maša, Čarna, Ekatarina... - rekla je Džaja-Jokić.

U Gradskoj upravi istakli su da je od 3.911 upisanih u matičnu knjigu rođenih tokom prošle godine desetoro djece dobilo dva imena.

- S obzirom na to da su slučajevi određivanja dva imena vrlo rijetki i specifični, i da upućuju, u takvim slučajevima, na tačno određeno lice, u skladu sa Zakonom o zaštiti ličnih podataka, takve varijante imena matičari ne mogu prezentovati u javnost bez saglasnosti roditelja. Ono što se može zapaziti da se žensko ime Ana vrlo često kombinuje sa još nekim drugim, a kad su muška imena u pitanju onda su to imena Vuk i Lav, kojima se dodaje još neko ime - izjavila je Džaja-Jokić.

Rijetke su situacije u kojima se roditelji odluče da djeca dobiju prezimena oba roditelja.

- U matičnu knjigu rođenih, u prošloj godini, u desetak slučajeva djetetu su, prema sporazumu roditelja, određena dva prezimena, dakle, prezime i jednog i drugog roditelja - rekla je Džaja-Jokić.

Rođeni

U odnosu na 2014. veći je broj upisanih beba rođenih u gradu.

- Od ukupnog broja upisa u matične knjige rođenih u 2014, na upise djece rođene u gradu odnosi se 3.266 upisa. Taj broj rođenih u prošloj godini je za 80 veći nego što je bio broj upisa beba rođenih u 2014. kada je rođeno 3.186 beba - rekli su u Odjeljenju za opštu upravu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana