Stanovnici Mišinog Hana uz širi most dobijaju i uređen pružni prelaz

Jasmina Salopek
Stanovnici Mišinog Hana uz širi most dobijaju i uređen pružni prelaz

BANjALUKA - Stari i dotrajali prelaz preko rječice Ivaštanke u Mišinom Hanu, koji se usljed dotrajalosti i urušio, uskoro će biti zamijenjen novim mostom koji se gradi, a koji će povećati bezbjednost za pješake i bicikliste.

 Ovim projektom, vrijednim 150.000 KM, mještanima će biti skraćen put do njihovih kuća za više od dva kilometra.

Gradonačelnik Draško Stanivuković, koji je juče obišao radove, rekao je da je u Mišinom Hanu realizovano više značajnih projekata, a među njima su rekonstrukcija putnog pravca Radinjača-Mišin Han i izgradnja igrališta.

- Most koji se usljed dotrajalosti i urušio uskoro će biti modernizovan. Ovaj projekat kandidovan je od strane MZ Mišin Han kao prioritet, a od strane gradske administracije problem je prepoznat, te se pristupilo njegovom rješavanju - rekao je Stanivuković.

Ističe da je ovo jedan od pet mostova koje trenutno grade na području Banjaluke, te da je trebalo obezbijediti novac jer projekat nije bio u planu.

- Na ovom mostu trenutno je onemogućen saobraćaj motornih vozila što će postati prošlost i mještani ovog dijela našeg grada uskoro će dobiti novi širi i kvalitetniji most - poručio Stanivuković.

Kako je rekao, završetkom radova, osim toga što mještani više neće morati do kuća ići obilaznim putem, biće olakšano i čišćenje mosta tokom zimskog perioda.

- Stari most bio je poprilično uzak, što je otežavalo prolazak mehanizacije, a samim tim i proces čišćenja u zimskom periodu - pojasnio je on.

Stanivuković je najavio da je plan da se u ovoj MZ radi i projekat modernizacije pružnog prelaza s ciljem bezbjednijeg odvijanja saobraćaja.

Predsjednik Savjeta MZ Mišin Han Dragan Bajić zahvalio je gradonačelniku što je prepoznao problem i obezbijedio sredstva za rješavanje problema sa dotrajalim mostom preko rječice Ivaštanke.

- Sva dokumentacija i sve pripreme su završene u rekordnom roku. Suočavali smo se sa brojnim problemima, posebno u zimskom periodu i zaista smo srećni što ćemo uskoro dobiti novi moderniji most - rekao je Bajić.

Uporedo sa ovim značajnim projektom, traje izgradnja mosta u Česmi, a novi mostovi grade se i u naseljima Derviši i Motike. Takođe, uskoro bi trebalo da počne i izgradnja mosta u Docu koji bi trebalo da smanji saobraćajne gužve u gradu.

Derviši

Novi most u Dervišima trebalo bi da bude gotov za nekoliko mjeseci, a biće raspona oko 13 metara, sa dvije saobraćajne trake i dvostranom pješačkom i biciklističkom stazom. Ukupna širina trebalo bi da bude oko 14 metara, odnosno širina kolovozne trake 3,5 metara, biciklističke staze metar i po te staze za pješake dva metra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana