Stanivuković: Sud odlučio da „Autoprevoz“ sutra preuzme zemljište

Jasmina Salopek
Foto: Dražan Pozderović

BANjALUKA – Nova deložacija, odnosno prinudno izvršenje i uvođenje “Autoprevoza” u posjed zemljišta na lokaciji "stare autobuske stanice" u centru Banjaluke zakazana je za sutra u sedam časova, kazao je gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković.

-Prije pet minuta dobili smo obavještenje od Okružnog privrednog suda u Banjaluci da je deložacija zakazana za sutra u sedam ujutru, iako smo sastanak za rješavanje pitanja "Autoprevoza", sa predstavnicima ovog preduzeća i svim odbornicima, dogovorili za sutra od 12 časova - kazao je gradonačelnik.

Stanivuković je za danas u 15 časova najavio vanredni sastanak kako bi svi zauzeli  zajednički stav o djelovanju po ovom pitanju.

 

Zaista nevjerovatno!
Prije 5 minuta dobili smo obavještenje od Okružnog privrednog suda da je deložacija parkinga “Autoprevoza” zakazana za sutra u 7.00 ujutru, iako smo sastanak za rješavanje pitanja Autoprevoza, sa predstavnicima ovog preduzeća i svim odbornicima, dogovorili za…

— Draško Stanivuković (@Stanivukovic_D) October 19, 2023

 

Raniji pokušaji „Autoprevoza“ da uđe u posjed zemljišta su propali.

Draško Stanivuković je kazao nedavno da ne želi da ide u dogovore sa preduzećem „Autoprevoz“ bez Skupštine grada.

Spor između „Autoprevoza” i Grada oko vlasništva na zemljištu vrijednom desetine miliona maraka na lokaciji poznatoj kao Stara autobuska stanica trajao je skoro dvije decenije.

Svemu je prethodio sporazum iz 1979. godine o zamjeni nekretnina između grada Banjaluka sa “Autoprevozom”.

Tim sporazumom grad je “Autoprevozu” u naselju Lazarevo dao zemljište za izgradnju nove autobuske stanice, a zauzvrat dobio sporno zemljište.

Međutim, ugovor između dvije strane nikada nije zaveden u zemljišno-knjižnu evidenciji Osnovnog suda u Banjaluci, a iz arhiva su pod nerazjašnjenim okolnostima nestali originali.

Dugogodišnji spor je otvoren 2004. godine kada je Grad zahtijevao da se zemljište kod Stare autobuske stanice i muzeja upiše kao njegovo vlasništvo tražeći da se utvrdi pravna valjanost sporazuma o zamjeni.

Presudu u korist Grada je donio Okružni privredni sud, a potvrdio ju je i Viši privredni sud u Banjaluci, međutim konačnu riječ dao je Ustavni sud BiH koji je te presude poništio.

Pored parkinga, „Autoprevoz” je osnovu sudskih presuda vlasnik i dijela zemljišta na kojem je izgrađena Vidovdanska ulica i Muzej savremene umjetnosti.

S obzirom na to da je na tim parcelama izgrađena infrastruktura, iz „Autoprevoza” traže da se izvrši eksproprijacija i da se na taj način obeštete.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana