Stanivuković: Sjednicu o rebalansu ću zakazati ja, Ninković samo mlatara prijavama

Jasmina Salopek
Stanivuković: Sjednicu o rebalansu ću zakazati ja, Ninković samo mlatara prijavama

BANjALUKA – Jedina mogućnost za isplate plata i drugih davanja donošenje rebalansa budžeta grada Banjaluka. Poslovnik kaže da je predsjednik Skupštine grada dužan da zakaže sjednicu, a ako neće ja ću kao podnosilac inicijative to da uradim. Rok kada ja mogu da zakažem sjednicu je Pravoslavna nova godina i ja ću to uraditi.

Rekao je to gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković dodavši da na računu ima devet miliona KM, ali da nema okvira za isplate.

Naglasio je  da je Banjaluka finansijski stabilna, ali da je jedina mogućnost za isplate plata i drugih davanja donošenje rebalansa budžeta.

-To je proceduralna stvar koju je potrebno uraditi. Borimo se da sjednica Skuštine grada bude čim prije, a do tada se aktivno bavimo pronalaskom rješenja za ove izazove nastale neusvajanjem rebalansa - istakao je Stanivuković.

Kazao je da su sredstva za isplatu plata radnicima u Gradskoj upravi dobro isplanirana, uz odstupanje od samo jedan odsto, koje treba sada samo staviti u ravnotežne tokove.

-Posljedice neodržavanja sjednice Skupštine grada na kojoj bi usvojili rebalans jeste da je trenutno ugroženo oko 11.000 sugrađana, koji čekaju isplatu subvencija i svojih prava. Upitan je javni prevoz i imaćemo sastanak sa prevoznicima - naveo je on.

Pozivao je rukovodstvo Skupštine grada na zakazivanje sjednice, ali, kako kaže, nije bilo reakcije, te naglasio da je u prošloj godini bilo samo šest sjednica gradskog parlamenta, za razliku od prethodnih administacija koje su imale duplo više sjednica tokom jedne godine.

Gradonačenik se osvrnuo i na današnje obraćanje predsjednika Skupštine grada Ljube Ninkovića ocijenivši da je iznio “niz kleveta i prijetnji na račun gradonačelnika i njegovih saradnika, te netačnih informacija”.

-Jednostavno Skupština grada ne želi biti skupština dijaloga nego je postala skupština prijetnji i ucjena, vrlo teških riječi i ovdje svaki argument gubi na snazi. Mnogo laži je izneseno. Taj čovjek nespreman drži pres konferencije. Mi smo imali jednokratne ugovore o djelu kada je riječ o Kočićevom zboru i ostalim aktivnostina - objasnio je Stanivuković odgovarajući Ninkoviću, te je dodao da će dostaviti izvod sa računa.

-Oni samo šica i mlatara krivičnim prijavama i ja to „ne doživljavam“. Znam da sve to pada u vodu - rekao je Stanivuković.

Gradski menadžer Bojan Kresojević kazao je da se relokacije u budžetu mogu raditi do 31. januara, te da se i rebalans može raditi nakon isteka godine.

-U pravu je dozvoljeno sve što nije zabranjeno i molim ih da kažu gdje piše da je zabranjeno raditi rebalans nakon isteka godine - rekao je on odgovarajući na tvrdnje iz Skupštine da se rebalans za prošlu ne može raditi u tekućoj godini.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana