Stanivuković podnio krivine prijave protiv Radojičića, Ćućuna, Letića i Mitrovića

GS
Stanivuković podnio krivine prijave protiv Radojičića, Ćućuna, Letića i Mitrovića

BANjALUKA - Gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković predao je danas banjalučkom Okružnom javnom tužilaštvu krivične prijave protiv bivšeg gradonačelnika Igora Radojičića, šefa Civilne zaštite Mladena Ćućuna, bivšeg načelnika Odjeljenja komunalne policije Milenka Letića i bivšeg direktora "Akvane" Vedrana Mitrovića.

Advokat Borko Gavrilović je rekao da su krivične prijave podnesene zbog zloupotrebe službenog položaja.

- Podnosimo ove krivične prijave uz puno povjerenje u rad Tužilaštva i Suda da će preduzeti sve odgovarajuće mjere i radnje s ciljem rasvjetljavanja i sprečavanja vršenja ovakvih djela – rekao je Gavrilović.

Stanivuković je istakao da su predate tri krivične prijave protiv četiri osobe.

- Ono što je rađeno je katostrofa i molimo sve institucije da se time pozbave a ne ja kao gradonacelnik - naveo je Stanivuković.

Dodao je da će u narednom periodu biti pod lupom "firme pojedinih ljudi koji su u Skupštini grada".

- Oni su po raznim osnovama dobili 30 miliona KM iz budžeta grada - kazao je Stanivuković.

Upitan čemu poziv novinarima kada je ranije na konferenciji za novinare najavio da danas predaje krivične prijave, Stanivuković je rekao da je pozvao novinare da bi se vidjelo da je predao krivične prijave, jer da nije najavio, rekli bi, možda, da nije predao.

On je u nedjelju na konferenciji za novinare u Banjaluci prestavio prve izvještaje "Tima za reviziju", koji se odnose na "nezakonitost rada Gradske uprave i javnih preduzeća u prethodnom periodu" i tada je najavio krivične prijave.

Između ostalog, rekao je da u Banjaluci ima 372 bilborda, koje je identifikovala nova komunalna policija, "od kojih je 159 lažno postavljenih koji ne plaćaju komunalnu naknadu, čime je budžet grada godišnje oštećen za više od pola miliona KM" te da je" pronađeno više od 50 bilborda za koje kažu da nisu ničiji". Stanivuković je danas saopštio da je počelo skidanje bilborda.

Gradonačelnik je u nedjelju rekao da postoje "nezakonitosti u ugovoru o čišćenju rječice Crkvene za 169.000 KM u slučaju Ćućuna koji o tome nije obavijestio 'Vode Srpske' i sve je urađeno bez nadzora" i naveo da je "Ćućun postavio ogradu za potrebe Civilne zaštite koja je plaćena 120.000 KM, dok je procijenjena vrijednost bila 25.000 KM", da je kupio službene automobile za ovu službu koja su koristili načelnici neograničeno 24 časa sa gorivom koliko žele.
Stanivuković je rekao da raspolaže imenima ljudi, koji su u Gradskoj upravi prijavljeni na ugovor na neodređeno vrijeme, ali su imali i ugovor o djelu, zbog čega je budžet grada Banjaluka oštećen.
Stanivuković je naveo da je iz "preduzeća 'Akvana' izvučen novac, a o velikim milionskim ugovorima nema relevantne dokumentacije, nema namjenskog trošenja, a postoji i problem sa direktnim ugovorima koji su odmah plaćani".

Bivši gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić nakon toga je izjavio da nema nikakve krivične odgovornosti te da će, ako neko i podnese prijavu, dokazati da je riječ o lažima i da je radio zakonito.

- U tom slučaju moguće su i kontraprijave za lažno prijavljivanje krivičnog djela - istakao je Radojičić.

Radojičić je rekao da su ranije prijave najavljivali i nezadovoljni tajkuni u Banjaluci i da je i tu ostao čist.
Mladen Ćućun je  izjavio da se ne plaši najavljenih krivičnih prijava gradonačelnika  i da su poslovi za koje ga Stanivuković proziva "čisti da čišći ne mogu biti".

I bivši direktor "Akvane" Vedran Mitrović rekao je u nedjeu da je radio časno i pošteno i smatra da će krivične prijave biti odbačene.

Precizirao je  da nije nikakva tajna da "Akvana" duguje 10 miliona KM, te naveo da je to dug koji je akumuliran od osnivanja firme 2007. godine.

U Ministarstvu finansija Republike Srpske istakli su da zakon ne poznaje osnivanje "Tima za reviziju", te napominju da Grad Banjaluka već ima Jedinicu interne revizije u skladu sa zakonom i da svako drugo tijelo koje interno obavlja revizije nije u skladu sa važećom regulativom iz te oblasti.

Prijava policiji

Gradska uprava saopštila je juče da je Draško Stanivuković dolazak predstavnika Policijske uprave Banjaluka Radenka Stakića na današnju sjednicu gradskog Štaba za vanredne situacije iskoristio da mu uruči izvještaj „Tima za reviziju" koji ukazuje na kriminal dosadašnje gradske adminstracije.

Dodato je da će ovi dokumenti biti dostavljeni Ministarstvu unutrašnjih poslova Republike Srpske kroz redovnu proceduru,.

Policijska uprava Banjaluka , danas je, međutim, sapopštila da ni načelnik Sektora policije Radenko Stakić ni policija nisu zaprimili prijavu, niti je Stakić "preuzeo dokaze o kriminalu u Gradskoj upravi" od gradonačelnika Banjaluke Draška Stanivukovića.

- Stakić je na jučerašnjoj sjednici gradskog Štaba za vanredne situacije, što mogu potvrditi svi koji su prisustvovali sjednici, pojasnio Stanivukoviću da ne može preuzimati dokaze, niti zaprimati prijave, nego da one mogu biti predate na protokol Policijske uprave Banjaluka - pojašnjava se u saopštenju.

Policijska uprava Banjaluka pozvala je Stanivukovića da prijavu podnese u skladu sa zakonom i da prestane koristiti Policijsku upravu kao instrument političke borbe.

SDS

Komentarišući "Fejsbuk" status odbornika SDS-a Aleksandra Petkovića koji je rekao da će SDS zajedno sa Pokretom za Banjaluku ostati jedina opozicija u gradu s obzirom na to da oni kao kolaicioni partner još nisu dobili nijednu funkciju u gradu, Draško Stanivuković je rekao da je SDS važan koalicioni partner, te da u ovom trenutku nije moguće sjesti fizički sa svima i porazgovarati i pronaći sva rješenja.

- Dogovorili smo se sa SDS-om da ovdje nema podjele kolicionog plijena na taj način. Mi ćemo govoriti o onima najboljima i za pozicije će biti raspisan konkurs. Ni PDP nije uzeo neki kadar, ovo su v.d. direktori koji su privremeno postavljeni do konkursa - rekao je Stanivuković.

Upitan da li će Milada Šukalo dobiti podršku odbornika za poziciju zamjenika gradonačelnika Banjaluke, Stanivuković je rekao da je uvjeren da je Šukalova, koja se bavila humanitarnim radom, dobar izbor.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana