Stanivuković odbio amandmane SNSD-a

Aleksandra Todorović
Stanivuković odbio amandmane SNSD-a

BANjALUKA - Od četiri amandmana na prijedlog budžeta grada za 2021. godinu, gradonačelnik Draško Stanivuković na vanrednoj sjednici Skupštine grada odbio je dva, i to oba koja je predložio Klub odbornika SNSD-a.

Naveo je da su prihvaćeni amandmani Ujedinjene Srpske i DEMOS-a, a ostala dva nisu. Nisu prihvaćeni amandmani koji su predviđali milion KM za pronatalitetnu politiku i 2,7 miliona KM za jednokratnu novčanu pomoć zdravstvenim radnicima.

- Ovo je repriza prethodne Skupštine sa istim glumcima. Dobio sam mišljenja od svih odjeljenja da ovi amandmani nisu dobri i nisu po zakonu - rekao je Stanivuković. Naglasio je da će ovim amandmanima grad dobiti presedan. 

- Neće se moći zasaditi nijedno drvo, nećemo moći nabaviti nijedan kontejner. Ovo je nasilnički pristup budžetu - kazao je Stanivuković. 

Odbornik SNSD-a Srđan Amidžić rekao je da u prijedlogu budžeta gotovo da nema novca za kružne tokove i mostove. 

- Za most u Docu neka sredstva stoje, ali jesu li zaslužili mještani da im se stalno obećava. Svi projekti koje je počela prethodna administracija nastavljaju se, ali ono što je predviđeno u projektu "Voda 3" neće biti urađeno jer nema u prijedlogu budžeta, a to nema veze sa amandmanima. Neće se raditi nove ambulante, kružni tokovi, sanacije škola, igrališta... I da smo usvojili ovaj budžet, ovih stvari ne bi bilo - kazao je Amidžić. 

Savjetnica gradonačelnika za finansije Božana Šljivar kazala je, u uvodnom izlaganju, da novi prijedlog budžeta iznosi 149,77 miliona KM, te da je okvir skoro identičan prvobitnom budžetu iz prošle godine, a manji za četiri odsto u odnosu na posljednji prošlogodišnji rebalans.

- U ovoj godini uskraćena su sredstva iz Fonda solidarnosti od četiri miliona KM, a koja su bila na raspolaganju gradu prošle godine - rekla je Šljivareva. 

Ovogodišnji budžet biće fokusiran na dugoročne i kratkoročne oblike štednje i, kako je navela, već su revidirane sve budžetske stavke kako bi se izvršila racionalizacija troškova. 

Između ostalih, stručne usluge su smanjene za devet odsto, 33 odsto putovanja, te 35 odsto za mobilne telefone.

- Uprkos toj racionalizaciji, očekuje se da će 2021. biti znatno teža u odnosu na prethodnu, jer dospijevaju kreditne obaveze iz prošle godine, odnosno nema moratorijuma, i za tu namjenu potrebno je isplatiti 15,4 miliona KM, uključujući kamatu - kazala je Šljivareva. 

DOM ZDRAVLjA

Odbornik SNSD-a Nevena Todorović kazala je da je tokom 10 godina grad, između ostalog, sanirao i adaptirao 86 ambulanti porodične medicine.

- Istakla bih dobru saradnju Doma zdravlja, grada i Vlade RS, koja je obezbijedila vakcine, a grad nemedicinski kadar. Moramo raditi na poboljšanju kvaliteta usluga stanovnicima. U rebalansu budžeta mora se napraviti prostor za sve troškove medicinske opreme - rekla je Todorovićeva, koja je i direktor Doma zdravlja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana