Stanivuković: Novi kredit rješenje za izmirenje obaveza

J.Salopek
Stanivuković: Novi kredit rješenje za izmirenje obaveza

BANjALUKA - Prema trenutnoj računici, ovogodišnji budžetski okvir grada Banjaluka mogao bi iznositi 233 miliona KM.

Ovu informaciju gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković prezentovao je predstavnicima skupštine grada govoreći o prijedlogu drugog rebalansa budžeta grada za 2023. godinu.

Stanivuković je dodao da je u ovaj iznos uključen i kredit od šest miliona KM.

-Odbornici trebaju podržati uzimanje tog kredita kako bi grad mogao da izvrši svoje obaveze - rekao je Stanivuković.

Naveo je da je, između ostalog, potreban dodatni milion za košenje grada, a isto toliko i za troškove električne energije.

-Za Banjaluku je neophodno proširiti budžetske obaveze kako bi se proširio kratkoročni kredit - naveo je Stanivuković.

Dodao je da su i zahtjevi Doma zdravlja povećani što na gradsku kasu stavlja teret od milion i po maraka.

-Svi zahtjevi kada se saberu iznose blizu devet miliona KM, što dovodi i do proširenja budžetskog okvira - pojasnio je Stanivuković.

Prema njegovim riječima, ovo se može riješiti uvođenjem kratkoročnog kreditnog zaduženja.

U gradskom budžetu za javni prevoz, kako je istakao Stanivukovuć, planirana su dva miliona KM, ali zbog povećanog broja korisnika usluga javnog prevoza cifra se pivećava za milion maraka.

- PDP, ali i još neki odbornici spremni su da nađu rješenje za goruća pitanja. Ponudili smo rješenja koja neko može da prihvati ili ne prihvati - kazao je on.

Istakao je da, ukoliko Skupštinska većina pristane da se problemi riješe, odlično, ali ukoliko ne želi, a ne predloži neki efikasniji plan, dolaze u škripac.

-Kvalitetni prijedlozi kako riješiti rebalans budžeta 2024, dokaz su da bi se ova stavka uskoro mogla riješiti od čega zavisi mnogo – kazao je Stanivuković i dodao da ga pozitivan stav mnogih odbornika iznenadio, jer je to pokazatelj da će kočnica, koja je blokirala sve u radu grada, napokon biti puštena.

- Odbornici SNSD-a nisu bili mnogo rječiti, ali nije bilo ni uslovljavanja sa njihove strane. Strateški interes grada je da podrži građane i javne usluge i djelatnosti - rekao je Stanivuković. Prema njegovim riječima, „ideja je da se u 2024. uđe mirno i staloženo bez političkih prepucavanja koja su dosadila svima“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana